Опозициони одборник Димић наставио са критикама локалне власти

Опозициони одборник у Скупштини општине Алексинац, Иван Димић је и на овом скупштинском заседању изнео већ раније изречене оптужбе о нерационалном трошењу буџетског новца, оптужујући актуелну власт да  воде рачуна о сопственим и интересима запослених у јавном сектору, а не о потребама свих грађана локалне заједнице.

Димић је изнео и низ оптужби, доводећи морални интегритет појединих функционера када су примања у питању, што редакција није могла да провери.

– Увек критикујем ненаменско трошење средстава и оно што грађани не знају то је да се грађанима објасни шта се ради са њиховим новцем, јер ово је новац свих грађана. Помињао сам и ту ситуацију, да нам председник скупштине прима пуну плату, поред пуне пензије, да нам се у јавним установама деле пакетићи, односно новац за пакетиће, то је сада 12.000 динара, пре десет година је то било 1000 динара, и да 20 милиона оде на неке ствари које нису у реду. Са друге стране нам деца плаћају вртиће. Већ годину дана предлажем да општина преузме тај трошак. Причам и о томе да треба сваком детету на територији општине Алексинац омогућити бесплатно бављење спортом, да то општина треба да преузме. За то нема пара, али зато има пара да се дели функционерима и радницима у јавном сектору, као да је буџет само њихов, а у ствари је буџет свих 43000 грађана колико нас сада има – понавља одборник Димић, у изјави за наш медиј.

Димић је за говорницом говорио и о именовању новог вршиоца дужности првог човека  у Центру за културу и уметност Алексинац, замерајући владајућој већини што приликом кадровских именовања у јавним предузећима и установама углавном годинама се опредељују за привремена решења, а не да путем конкурса бирају директоре.

– Већ годинама указујем на то да се држе в.д. директори иако закон каже да се у року од 6 месеци од њиховог именовања расписује конкурс. Имамо ситуацију да се другу годину заредом именује в.д. директор, а конкурс није расписан, зашто то ми није јасно. Нико није  објаснио, да ли је то неповерење у кадрове које постављамо, да ли је то начин де се они држе под контролом партије, не знам шта је у питању, али заиста је неразумно да се отворено крши закон и да нико за то не мари, нити било ко одговара скупштини, нити било коме. Једноставно се узима тај манир који је и на републици веома чест, а то је да се директно крши закон тиме што се именуј в.д. директори, уместо да се расписују конкурси за директоре – завршио је Димић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 4 =