Ону су се борили за нашу слободу

Од наредног викенда почиње обележавање значајних историјских догађаја који су се збили на територији наше општине, а који су били прекретница у српској историји.

На вису Шуматовац, око четири километара удаљеном од центра Алексинца, у недељу, 22. августа биће обележена 145. годишњица битке из Првог српско-турског рата. На овом месту српски народ, помогнут руским добровољцима, 23. августа 1876. године, извојевао је једну од највећих победа у поменутом рату.

Обележавање Шуматовачке битке почеће у раним јутарњим сатима светом литургијом у храму Светог Николе у Алексинцу, а наставиће се у 10 сати и 30 минута поменом палим војницима и полагањем цвећа поред спомен-крста на Шуматовачком вису. Обележавање овог важног догађаја из алексиначке, али и националне историје, завршиће се културно-уметничким програмом.

Након обележавања Шуматовачке битке, 2. септембра биће обележена 145. годишњица Боја на Гроњем Адровцу са истом сатницом, а два дана касније, 4. септембра, 215. годишњица Боја на Делиграду.

Почаст српским устаницима, који су пре 215 година у Боју на Делиграду однели велику победу над Турцима у Првом српском устанку, биће одата у порти цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила у Делиграду, такође светом литургијом, након које ће уследити помен и полагање венаца на спомен костурницу, као и културно-уметнички програм.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =