mleko_za_pokrivanje1

Mlekari nezadovoljni otkupnom cenom i uslovima poslovanja velikih otkupljivača

Proizvođači mleka na području opštine Aleksinac, kao i njihove kolege u Srbiji, suočavaju se sa sve težim ekonomskim položajem izazvanim padom cena mleka i nametanjem nepovoljnih ugovornih obaveza od strane velikih mlekara. Naročito su u teškom položaju takozvani sitni odgajivači, koji u svojim stajama imaju po nekoliko krava muzara, a njihovo mleko se najčešće otkupljuje po ceni od 20 dinara za litar. S druge strane, za litar najkvalitetnijeg kravljeg mleka ove godine se izdvaja najviše 38 dinara, što je skoro 6 dinara manje nego u 2015.

mleko_za_pokrivanje1Predsednik Udruženja stočara Aleksinac i jedan od najvećih proizvođača mleka u našoj opštini Srba Trifunović za Radio Aleksinac navodi da dodatni problem za mlekare predstavlja i to što je nekadašnja Niška mlekara, koja je sada u sastavu engleske firme „Salford“ (vlasnik i beogradskog Imleka) nametnula vrlo nepovoljne uslove za otkup, što je rezultiralo time da je veliki broj proizvođača odustao od saradnje sa njima.

– U ugovoru stoji da cene formiraju oni na osnovu kretanja cena mleka na evropskom tržištu. To je za nas kao neke kooperante u toj proizvodnji neprihvatljivo. Drugo, ugovor se sklapa na pet godina i ja sam kao proizvođač dužan da dam plan petogodišnje proizvodnje od kog ne smem da odstupim više od 10 posto. U slučaju da za više od 10 procenata povećam ili smanjim proizvodnju, dužan sam da im platim obeštećenje. S druge strane, ukoliko ustanove da mleko nije odgovarajućeg kvaliteta ili im ne treba, oni imaju pravo da me u roku od 15 do 30 dana obaveste o prestanku otkupa, s tim što sam ponovo ja dužan da im nadoknadim štetu. Takođe, ako ja sam odustanem, ponovo sam dužan da im platim obeštećenje.

Trifunović dodaje da je Niška mlekara nekada otkupljivala i po 135 tona mleka dnevno, a da sadašnji vlasnik u toku 24 sata sa ovih terena sakupi jedva 40 tona. Uz to, insistira se na određenim uslovima, poput zatvorenih sistema za mužu i rashladnih vitrina za odlaganje mleka, koje mali proizvođači teško mogu da ispune, pa sve veći broj poljoprivrednika odlučuje da smanji broj grla koje čuva u svojim štalama.

– Prošle godine sam prodao 10 grla jer su i Grad Niš i naša opština subvencionisali kupovinu steonih junica, a ove godine nijednu. Narod neće da kupuje zbog problema sa otkupom mleka, ne samo kod nas nego u celoj Srbiji. Trebalo bi da se vežemo za neku jaču i stabilniju mlekaru i da od samog početka znamo šta će biti sa otkupom i cenom, da bismo znali šta da radimo. Ovako je sve vrlo nestabilno. Ja ću kao veliki proizvođač da opstanem, ali se pitam zašto se uništavaju mali proizvođači. Prvo im država ne daje subvencije i premije, a sada ovo.

Naš sagovornik napominje da 500 litara mleka ekstra kvaliteta, koliko njegova grla dnevno daju, sada preko lokalnih otkupljivača prodaje malim mlekarama, a pregovara i sa kompanijom „Megle“ o nekoj budućoj saradnji. Pozitivna stvar i olakšavajuća okolnost za poljoprivrednike u ovim teškim vremenima je, kaže, to što će hrane biti dovoljno jer je godina bila rodna, pa bar na toj strani neće biti dodatnih izdataka.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − 3 =