Они предају књижевност, али је и стварају

Сарадник наших медија, песник и професор књижевности Власта Н. Ценић из Кочана код Дољевца преко две деценије је један од носилаца културних дешавања не само у свом крају, него и шире. Заједно са својим колегама просветарима покренуо је „Сусрете просветних радника књижевних стваралаца”. Они се ове године одржавају по 22. пут. Синоћ је у Јавној библиотеци Дољевац одржано вече посвећено учитељима, а данас је био Велики час поезије.

Вече посвећено учитељима је било добро осмишљено са занимљивим гостима. Пред присутнима је изведен сценски програм састављен од делова Ценићевих песама које су дочарале живот и традицију овог краја. Глумачки сигурно кроз ову игру речи и покрета корачали су просветни радници и ученици тамошње Основне школе „Вук Караџић”. Њихово умеће у појединим тренуцима није заостајало за наступима професионалаца.

Кроз ту сценску причу своје место су нашли и гости писци који су казивали своје стихове.  Било је и гостију из других земаља.

− Сада имамо госте из Северне Македоније, из града Кочани са којима Културно просветно друштво ‘Троречје’ из Кочана братски живи скоро деценију. Дакле, били су из тог града из  библиотеке, из школе. Имали смо изузетног прозног ствараоца за децу у Македонији Горјана Петревског, који је заиста један велики стваралац за децу у Македонији, кога сви воле. Из Прилепа нам је био Филип Димкоски, једна млада снага која надолази, један изузетан песник, иначе преводилац са српског на македонски, и обрнуто наравно – каже Власта Н. Ценић.

Домаће снаге представљале су две учитељице из Прокупља, Љиљана Соколовић и Јелена Бабић које су добиле награду најбоље наставнице на простору бивше Југославије, најбољи едукатори Србије, али које и пишу.

Као гости Сусрета своју поезију су говорила и два добро позната ствараоца Виолета Јовић из Ниша и Бошко Ломовић, књижевник и новинар Политике из Горњег Милановца.

На данашњем часу поезије поред ових гостију била су и два песника, ствараоца из Крагујевца, Горан Јоксимовић и Александар Јањушевић и вероучитељ из Врања Стеван Милошевић.

Био је то час поезије у виду драмске форме под насловом „У царевини слова, снова и стихова”. Као вид подршке за допринос колеге Власте радио изразу и очувању локалног језичког и осталог наслеђа синоћном почетку сусрета присуствовало је више чланова наше редакције, као и директорка Центра за културу и уметност Алексинац, установе у којој је Ценић радо виђен гост.

Просветни радници су и овог пута показали да је њихов значај у друштву много већи него што је тренутно њихов положај у заједници.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − 2 =