Око 70 објеката биће енергетски ефикаснији

Након што је био продужен и током јануара ове године, Програм суфинансирања енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији”, а који спроводи Општина Алексинац у циљу финансијске подршке домаћинствима у процесу енергетске санације, за прошлу годину је завршен.

Општина Алексинац је објавила прелиминарну листу крајњих корисника, односно домаћинстава и листу привредних субјеката који могу да изводе радове.

На листи се налази 70 наших суграђана, који су исказали жељу да енергетски санирају своје стамбене објекте, а да им у томе финансијски помогне локална самоуправа и већина њих се изјаснила за прву меру, односно за замену столарије. Укупно планирана бесповратна средства која Општина, заједно са средствима Министарства додељује путем овог позива, износе девет милиона динара, уз максимални удео бесповратних средстава за појединачне мере до 50 процената од укупне вредности пројекта, а да ли ће бити подржани сви захтеви знаће се када комисија обиђе терен.

Када је реч о листи привредних субјеката који могу да изводе радове, сви који се одлуче за овај вид инвестиције могу да се определе за једно од 28 предузећа са листе.

Иначе, пројекат „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији” спроводи се до 2027. године и током пролећа очекује се позив за ову годину када ће поново заинтересовани грађани, уз помоћ Општине, моћи да замене спољне прозоре и врата, поставе материјал за термичку изолацију зидова, подова на тлу и испод кровног покривача за породичне куће, затим инсталирају котлове на природни гас или биомасу, уграде топлотне пумпе, замене постојеће или уграде нове цевне мреже, грејна тела-радијаторе и пратећи прибор, уграде соларне колекторе за топлу воду, или соларне панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − thirteen =