OGNJEM PO ALEKSINCU

„Огњем по Алексинцу” у галерији Центра за културу

Изложбом фотографија Хаџи Миодрага Миладиновића која је постављена прексиноћ, 2. априла, у Галерији 2 Центра за културу и уметност у Алексинцу започето је обележавање 20. годишњице од страдања алексинца у НАТО бомбардовању.

Овај алексиначки мајстор фотографије је на неки начин хроничар Алексинца и околине. Његове фотографије са социјалним мотивима, као и оне о рударима су биле на многим светским изложбама. За време НАТО бомбардовања алексиначког краја Миладиновић је снимио преко 1000 фотографија, а најзанимљивије су обухваћене овом изложбом.

OGNJEM PO ALEKSINCU

‒  Када је кренуло бомбардовање сматрао сам да је моја дужност да фотографишем и да то забележим. Испоставило се да су те фотографије и после 20 година актуелне ‒ рекао нам је Хаџи Миладиновић уз напомену да је у то време израђивао албуме са 20-30 фотографија које су дељене страним и домаћим делегацијама које су посећивале наш град и обилазиле страдалишта.

‒  Алексинац је наравно један од првих градова који је бомбардован и нарочито стравично је страдао, као што сви то знамо. Зато те фотографије, имам утисак, да су веома утицале на каснија дешавања око обнове Алексинца, јер многи људи су видели шта се догодило ‒ са поносом истиче наш саговорник напоменувши да је у то време интернет био у повоју.

Део фотографија насталих у то време објављене су у веома запаженој књизи овог аутора „Огњем по Алексинцу”.

OGNJEM PO ALEKSINCU

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =