Одржана „Жива библиотека” за алексиначке ученике

У оквиру „16 дана активизма у борби против насиља над женама” Центар за културу и уметност организовао је данас трибину, тачније предавање за ученике средњих школа и ученике седмог и осмог разреда основних школа под називом „Жива библиотека”.

Жене које су „живе књиге” говориле су са децом овог узраста о насиљу над женама, превенцији пре свега насиља и не само над женама, већ и у другим аспектима друштва, у школама, о превенцији вршњачког, породичног и сваког другог облика насиља које се јавља.

Предавање су држале чланице Удружења „Феномена” из Краљева које су напревиле организацију „Живе библиотеке”, а које су већ гостовале у нашем граду.

− Ми смо већ долазили и на основу доброг искуства имамо једну добру сарадњу, где смо са младим људима из вашег краја, вашег града, углавни  из средњих и основних школа направили једну добру организацију типа разговор са живим књигама. Највише се говорило о насиљу, првенствено о насиљу над женама с обзиром на ових 16 дана активизма, али и о вршњачком насиљу које је увек и дигитално и било која друга врста насиља такође доприноси да се дође до партнерског или насиља у породици − рекла је Весна Ристовић, организаторка Живе библиотеке.

У склопу кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама” Центар за културу и уметност организује такође и једну представу „Да бар нисам женско”, у продукцији Бео арт-а. То ће бити 6. децембра са почетком у 20 часова, а за крај кампање 10. децембра биће приказан документарни филм „Свет на леђима жене” о сексизму у разговору са Миријаном Карановић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =