Одрасли на удару респираторних инфекција

Епидемиолошка ситуација на територији општине Алексинац наставља тренд који је имала и у претходном периоду. Велики је број респираторних инфекција, али сада има неких разлика између одраслих и деце.

Што се тиче одраслих, дошло је до пораста броја оболелих, али на дечијем одељењу број прегледа пада, вероватно и због распуста и ове хладноће, мање комуникације код деце и свега осталог, што нам је и потврдио епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

− Када говоримо о деци то је трајало негде до средине прошле недеље. Од средине прошле недеље број прегледа се нешто мало смањио, али се смањила и патологија у смислу да је све мање високих температура што значи да грип код деце углавном јењава − каже др Живадиновић.

Он саветује да, што се тиче респираторних инфекција, треба водити рачуна о свом кретању, о боравку у просторијама где има великог броја људи, тамо где се такав боравак остварује што чешћег отварања прозора, вентилацији.

− Када је у просторији топло, када има великог броја људи довољно је да један дође са некаквом респираторном инфекцијом, да ли је то грип или је ковид сасвим је свеједно, и да веома лако прошири и другима и зато о томе треба водити рачуна и наравно треба носити маске на таквим местима. Ако је то нека јавна установа или где год већ идете, или не знам аутобуска станица или било која друга слична установа обавезно носити маске, а то важи и за здравствене установе, поготово чекаонице и слична места. Према томе, како се ви чувате, сачуваћете се колико је то могуће наравно − саветује овај епидемиолог.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Фрипик) / Headline photography: Illustration (source: freepik.com).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + six =