Одлазак голманске легенде

У Нишу је у суботу у 81. години преминуо Миодраг Кнежевић, легендарни голман алексиначког Напретка, нишког Радничког, репрезентативац и дугогодишњи спортски радник.

Рођен је 22. августа 1940. године у Горњем Ступњу у општини Александровац Жупски.

После завршене основне школе, 1954. године дошао је у Алексинац и положио пријемни испит у Учитељској школи. У слободно време у дворишту Учитељске школе и Гимназије  почео је да се интензивно бави спортом; играо је рукомет, кошарку и одбојку.

Као ученик четвртог разреда, на иницијативу руководства клуба, 1957. године потписао је приступницу за ФК  Напредак и од тада је практично почела његова дуга и плодна фудбалска каријера. Како је записано у монографији „Век фудбала у Алексинцу – Напредак”, аутора Зорана Стевановића, у време када је Рцко, како су га у то време звали његови пријатељи, играо, Напредак је увек био у горњем делу табеле. Међу низом пријатељских утакмица издваја се меч против Црвене звезде, 20. августа 1959. Против тадашњег петроструког шампиона Југославије Напредак је славио са 3:2. Како је забележено у поменутој монографији, Црвену звезду су у то време чинили све сами асови: Беара, Дурковић, Стојановић, Борозан, Спајић, Владица Поповић, Стипић, Тасић, Ивица Поповић, Шекуларац, Бора Костић, Рудински, Вукичевић, Милошевић, Маравић, Балов… Са црвено-белима Напредак је играо још једну утакмицу, али је тада претрпео пораз од 4:0.

За две и по године, колико је бранио боје Напретка, одиграо је око 90 утакмица и завршио Учитељску школу. У богатој и дугој историји клуба из града  на Моравици прошло је заиста много фудбалера, али се само неколицина њих својим људским и фудбалским квалитетима и крајњим дометима могу уврстити  у истинске асове. Међу њима је свакако Миодраг Кнежевић.

Бранећи гол Напретка, скренуо је пажњу пролигашких клубова, пре свега Црвене звезде и Радничког. Због студија на нишком ДИФ-у одлучио је да фудбалску каријеру настави у Радничком у коме је играо на 595 утакмица. У „Реалу са Нишаве” бранио је од 1960. до 1974. године, у такмичарској сезони 1971/72. одиграо је 14 утакмица за Партизан, па се вратио у Ниш. Два пута је бранио за репрезентацију Југославије.

Комеморација легендарном  голману и капитену и функцонеру Радничког одржаће се сутра на источној трибини Стадиона Чаир од 10 сати. Сахрана је од 13 сати на Новом гробљу. Опело ће почети у 12.30 сати.

Фудбалски клуб Напредак из Алексинца упутио је породици искрено саучешће.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − one =