zaprasivanje-komaraca

Od sutra do nedelje zaprašivanje komaraca

Akcija suzbijanja komaraca na teritoriji opštine Aleksinac, u sličnom obimu kao i prethodnih nekoliko godina, biće realizovana sutra i tokom vikenda ukoliko to vremenski uslovi budu dozvolili. Kako saznajemo od nadležnih službi, vršiće se suzbijanje larvi komaraca u barama, iskopima i kanalima, delovima starog korita Južne Morave i pojedinim delovima toka reke Moravice, kao i odraslih formi na dostupnim površinama pod trskom, drvenastom i drugom visokom vegetacijom na obalama, ali i u parku Brđanka i na neformalnom izletištu Jaz u Aleksincu.

Tretman će ove godine sprovesti firma „Demus“ iz Požarevca, a radi se o preparatima koji nisu štetni za ljude i domaće životinje. Larve će biti uništene direktnim apliciranjem granularnih preparata u vodene površine, dok će se suzbijanje odrasle forme komaraca, takozvani adulcidni tretman, vršiti prskanjem, pa je neophodno da odgajivači zatvore pčele na lokacijama koje će biti tretirane. To se pre svega odnosi na površine u neposrednoj blizini Brđanke i Jaza u Aleksincu, reke Moravice u Kraljevu, žitkovačke bare, bara u Srezovcu i Donjem Ljubešu, bare i priobalnog pojasa Južne Morave u Bobovištu, kao i sličnih površina koje su u blizini naselja i na kojima se pčele kreću.

Takođe, o samoj akciji obaveštena su i oba vatrogasna društva da bi se izbegli nepotrebni izlasci na teren, jer gledano izdaleka, termalno zaprašivanje odraslih jedinki može izgledati kao dim od požara zbog velike količine vodene pare koja se tom prilikom ispušta.

Akcija će biti izvođena tokom čitavog dana, od 8 sati ujutru, do kasnih večernjih časova, ali će adulcidni tretman, zbog rizika za pčele, biti sprovođen samo u poslepodnevnim časovima.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =