Od danas nasjavremeniji uređaji za test opterećenja i u aleksinačkoj bolnici

Test opterećenja, koji se koristi u savremenoj kardiovaskularnoj dijagnostici, nakon više od decenije ponovo će se obavljati u Opštoj bolnici u Aleksincu. Savremeni ergo bicikl danas je dopremljen na interno odeljenje, a prema rečima načelnice Dragane Golubović Petrović dnevno će se raditi oko šest pregleda i pacijenti sa ovog područja neće imati više potrebe da putuju u Niš ili da ovakvu vrstu usluga potraže u privatnim ordinacijama.

????????????????????????????????????
Dr Dragana Golubović Petrović

– Ovo je zapravo jedan od najnovijih i najsavremenijih aparata. Njegov glavni benefit je da, dok pacijent vozi bicikl, mi možemo da posmatramo njegov rad srca na ekg-u. Ukoliko se primeti bilo kakav poremećaj ritma, poremećaj u cirkulaciji srca, prmene u krvnom pritisku, to možemo evidentirati i upamtiti, pa ukoliko se za tim ukaže potreba, i prekinuti test. Ranije to nije bilo moguće jer se test sastojao samo od bicikle i pacijent je pre početka i na kraju testa radio ekg. A šta se dešavalo u međuvremenu, to niko nije mogao da zna – objašnjava doktorka.

Ovaj savremeni aparat košta preko dva miliona dinara, a direktor Opšte bolnice doktor Goran Vidić navodi da je sredstva obezbedilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Prvi čovek aleksinačke bolnice do kraja godine najavljuje i nabavku novih aparata.

Direktor Opšte bolnice doktor Goran Vidić
Direktor Opšte bolnice doktor Goran Vidić

– Aparat koji smo nabavili je donacija Ministarstva zdravlja u sklopu kontinuiranog i redovnog snabdevanja i opremanja bolnica, a mi se nadamo da ovo nije kraj za ovu godinu što se tiče opremanja bolnice. Očekujemo i od Ministarstva zdravlja značajno snabdevanje, kao i od donatora, pa ćemo videti kakav će biti kraj godine. Ovo je aparat koji je nama bio veoma potreban, jer ga interno odeljenje dugo godina nije imalo. Iz tog razloga je ovo veoma značajno za na našu bolnicu, pa ćemo sada moći da zaokružimo proces dijagnostikovanja – poručuje direktor Opšte bolnice u Aleksincu doktor Goran Vidić.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =