Обукама до квалитетнијег сеоског туризма

Тренутна адаптација објекта Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац“ није зауставила њене раднике у процесу развоја туризма, па су се посветили едукацији и помоћи сеоским домаћинима и удружењима жена како би развили своје руралне производе или смештајне капацитете.

У организацији ове Установе данас је одржана обука са радионицом у циљу јачања женског предузетништва и одрживог  развоја руралног, сеоског и агро туризма што нам је и потврдила директорка Милена Максимовић.

– Са саветницима и сарадницима из Министарства туризма смо договорили једну едукацију, то је прва у низу коју ћемо ове године одржати. Ради се о едукацији у области развоја, попуњавања пријава за разне програме које или сектор министарства туризма или пољопривреде даје као подстицајна средства за развој руралног туризма, нарочито у срединама као што је наша. Ова предавања су организована да им се омогући да науче како да се сами пријаве или да дођу код нас да им помогнемо да попуне те апликације за подстицајна средства – појашњава Милена Максимовић.

На територији наше општине  постоји 18 домаћинстава која су регистрована као сеоски домаћини, мада постоји могућност да тај број буде већи, јер како каже  један од предавача др Бранко Красојевић, саветник у туризму, свако ко има вишка простора или пољопривредних производа може да се прикључи и категорише своје домаћинство. Идеја је да се сви категоришу, не због пореза, не због боравишне таксе, него због њих самих, јер ће бити видљивији, комерцијалнији и имаће већу могућност да пласирају оно што нуде.

— Ово данас је један тренинг усмерен на људе који желе да започну пословање у руралном сеоском и агро туризму, али и онима који већ раде како би унаредили своје пословање тако што би можда увели неке производе које немају или повећали број лежаја, у смислу обима, или повећали квалитет у смислу звездица, да уместо две имају три или четири. Затим које садржаје треба да понуде — додаје др Бранко Красојевић.

Према плану, предавачи ће након одржане обуке обићи Липовац и ближу околину ради давања препорука и смерница за покретање и развој туризма.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − twelve =