Solunska

Образовање уз бесплатне таблет рачунаре и интернет

Нови начин учења на даљину њима је задавао највише главобоља. Док су се њихови вршњаци прилагођавали стицању знања преко телевизије и интернета, малишани из социјално угрожених група, највише они из ромских породица, поново су морали да се суоче са последицама немаштине. Без телевизора, компјутера или таблета и интернета за њих скоро да није постојао начин да се укључе у наставу.

Ипак посвећени просветари из житковачке школе нису дозволили ни да у новонасталој ситуацији ови малишани буду заборављени.

Udruženje Nada– Ми смо у договору са наставницима припремали материјал који сам ја делила деци у насељу тако да су они то радили и враћали у школу, односно односила сам и доносила материјал. Добијали су материјал из сваког предмета који похађају и на тај начин смо решили тај проблем тамо где деца нису имала услова да прате онлајн наставу и преко телевизије – прича нам Наташа Петровић, педагошки асистент у житковачкој школи и један од највећих активиста за бољи положај Рома на територији општине Алексинац. 

Од 128 ђака ромске националности који похађају ову осморазреду школу, чак 77 њих живи у Солунској улици у Житковцу. Школа је наставила да тражи решење за ове ђаке, па се тако укључила у пројекат кроз који ће један део ученика добити интернет и таблет рачунаре на коришћење у току предстојеће школске године.

– Ради се о пројекту ‘Подршка ученицима ромске националности у превазилажењу последица пандемије ковид-19 у образовању’. Нас су контактирали из Фондације за отворено друштво Србије. Наравно, када сам чуо о каквим се условима ради, да ће деца у току ове школске године добити таблет за онлајн наставу са интернетом на 12 месеци, прихватили смо то. Овај пројекат покрива 30 ученика ромске националности, ученика од петог до осмог, мада смо, након разговора преко онлајн конференцијског позива, проширили то да могу да учествују и ученици од првог до четвртог разреда – објашњава директор школе Милан Динић, професор информатике. 

У склопу пројекта организује се летња школа, која ће трајати две недеље током августа месеца. Ђаци ће кроз ову допунску наставу моћи да надокнаде пропуштено.

– Држаће се настава из четири предмета, српски језик, математика, хемија и физика, наравно уз поштовање свих мера заштите, броја ученика у учионици, коришћења маски и дезинфекционих средстава – додаје директор. 

Škola

По речима педагошког асистента Наташе Петровић ово је добра прилика да ђаци боље савладају градиво и потешкоће у учењу.

– Осим што стичу потребно знање за наставак школовања њима је ово најпотребније јер имају прилику да од наставника добију ближе објашњење онога што не знају. Ово је јединствена прилика да кажу шта их мучи, који предмет, где им шкрипи, мислим да ће бити и резултата после пројекта – додаје Петровић. 

Овим пројектом Фондације за отворено друштво и покрета ОПРЕ Рома Србије биће обухваћено 300 ученика из 10 градова Србије.


Predmet Digitalni svet

Дигитални свет

Од наредне школске године, по новом наставном плану и програму, ђаке очекује нови обавезни предмет од првог разреда, Дигитални свет.

– У матичној школи у Житковцу још у току претходне школске године припремили смо један мањи кабинет који ће бити покривен са неких осам до девет рачунара са интернетом, али нисмо стали само на матичној школи. Када будемо реализовали овај пројекат до краја школске године ми ћемо тих 30 таблета поделити свим издвојеним одељењима – објашњава Динић и додаје да очекује да кроз још један пројекат обезбеде додатних 30 до 50 таблет рачунара који ће након реализације бити подељени издвојеним одељењима у Лужану, Моравцу, Нозрини, Сухотну и Прћиловици. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 1 =