Обележено осам деценија школе на Алексиначком Руднику

Основна школа „Јован Јовановић Змај” на Алексиначком Руднику прославила је свој Дан, приредивши јуче за присутне у Великој сали алексиначког Дома културе пригодан програм, а који су извели ученици ове установе.

Кроз песму и глуму ученици матичне школе и истурених одељења су присутне на својеврстан начин упознали са историјатом ове образовне установе која ове године пуни 80 лета. Иако школство у овом делу општине које покрива Основна школа „Јован Јовановић Змај” датира много дуже, од средине 19. века, за рачунање дана школе узета је 1945. година када је основана школа на Алексиначком руднику под именом „Братство и јединство”.

У име слављеника, присутне ученике, родитеље и госте поздравила је директорка школе Јелена Петровић, која је осим речи добродошлице, упутила и речи хвале ђацима на постигнутим резултатима у школској години.

‒ Велика је привилегија бити део дуге приче. Иако сам касније дошла, не могу да не приметим колико занимљивих садржаја о развоју школе наша архива крије. Колико необичних чињеница из летописа издвојених школских јединица поседује, да је заиста штета бар мало не завирити у сва та документа, и јавности показати причу верну помена. Бројни успеси ученика, награде, интересантни наставни и ваннаставни садржаји, пројекти, су само неки од сегмената који ме заиста чине поносном, као директорку овако васпитно-образовне установе. Осамдесет година постојања једне школе није нимало мали период и свакако га треба обележити на неки начин − рекла је директорка Петровић.

Међу гостима били су и представници локалне самоуправе на челу са председником општине Алексинац Далибором Радичевићем. Ту су се нашли и директори осталих основних школа, као и поједини директори јавних установа.

Иначе, обележавање Дана ове установе почело је дан раније одржавањем конференције на тему „Одавде је све почело”. Овом приликом о својим ђачким данима окупљеним ученицима говорили су успешни људи који су похађали ову школу, а сада су наставници, лекари, свештеници, архитекте.

Сви они су се радо сетили својих ђачких дана, учитеља и наставника, и наравно анегдота из тог периода, а на крају поручили садашњим ученицима да се више друже, воле и да улажу у своје образовање.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =