Обележено осам деценија од договора код Љубешке скеле

Према календару празника и историјских догађаја од значаја за општину Алексинац, на данашњи дан се годинама уназад обележава договор код Љубешке скеле, датум када је 1941. године донета одлука да се формира Озренски партизански одред.

Пре 80 година, 29. јула давне 1941, на обали Јужне Мораве код Доњег Љубеша одржан је састанак водећих комуниста овог дела Србије, на коме је донета одлука да се формирају два партизанска одреда – Озренски и Топлички, што је уједно био и почетак оружаног отпора против фашистичког окупатора и његових помагача у овом крају. Састанком је руководио Станимир Вељковић Зеле, а присутни су, поред осталих, били и Јелка Радуловић, Драгомир Костић Кољка и Стојан Живковић Столе.

У знак сећања на овај важан историјски догађај данас су делегације Месне заједнице Доњег Љубеша, УБНОР-а и Одбора за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац, Удружења резервних војних старешина и Удружења пензионера положиле цвеће на спомен-обележје Љубешка скела и спомен-бисту Драгомиру Костићу Кољки.

Обележавање формирања Озренског партизанског одреда биће одржано 2. августа у Липовцу, на дан када је одред и формиран.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =