Обележена градска слава − Марковдан

Градска слава Марковдан, овог 8. маја обележена је литургијом на темељима цркве посвећене Светом апостолу Марку која се гради на Брђанки и резањем општиснког славског колача у порти Светиниколске цркве.

Због епидемијске ситуације и мера ограничавања која су и даље на снази изостало је масовније окупљање и традиционална литија кроз главну алексиначку улицу. Колачар овогодишње славе био је Душан Тодоровић.

 

 

По већ устаљеном обичају и ове године у порти црвке Светог Николе обављено је резање општинског славског колача уз присуство челника општине, чланова Одбора за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац и мањег броја верника који су присуствовали целом догађају.

Организатори обележавања градске славе били су Црквена општина Алексинац и Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац.


Одвајкада градска слава

У граду на Моравици Марковдан се од давнина обележава као градска слава. Али најзначајнији верски објекат у Алексинцу је Црква Свети Никола. Пре двадесетак година дошло се на идеју да се изгради црква на Брђанци, која би била посвећена Светом апостолу Марку. На овом месту је још раније планирана градња оваквог објекта у част српским и руским борцима, учесницима Српско-турског рата 1876. године.


Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + 1 =