Обележена годишњица пробоја логора на Црвеном крсту

Данас, 12. фебруара, у Нишу у Логору „Црвени крст” обележена је 82. годишњица од пробоја овог логора.

У присуству многобројних гостију и званичника, данас је, полагањем венаца и опелом, обележана 82. годишњица пробоја логора на Црвеном крсту у Нишу, који је био прво организовано бекство заробљеника из нацистичких логора за време Другог светског рата. Наиме, 12. фебруара 1942. године 147 логораша, под вођством Бранка Бјеговића кренуло је у пробој и бекство у слободу. Од 147 њих 105 је дошло до слободе, а 42 су остала на жицама логора, тачније убијена су у овом пробоју.

Треба рећи да је кроз логор на Црвеном крст прошло преко 30 хиљада људи и од тога 10 хиљада их је завршило стрељано на Бубњу.

Обележавању ове годишњице од пробоја присуствовала је и делегација општине Алексинац коју је предводила Маријана Радивојевић, заменица председника општине, а у истој су били и Мића Милојевић, члан Одбора за обележавање значајних годишњица општине Алексинац и Раде Илић као члан Удружења резервних војних старешина.

Комплекс некадашњег концентрационог логора „Црвени крст” данас је Меморијални комплекс „12. фебруар”, а од 1979. године и споменик културе од изузетног значаја.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =