Обележена 144. годишњица Боја на Горњем Адровцу

Двадесет делегација је данас у Горњем Адровцу одало почаст ратницима који су на овим просторима пре скоро век и по војевали за слободу у Првом српско-турском рату.

У организацији Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и Удружење бораца НОР-а општине Алексинац данас је крај Руске цркве обележена 144. годишњицу Боја на Горњем Адровцу, годишњица погибије пуковника Николаја Николајевича Рајевског, али и много ратника војника Срба у овом боју.

Обележавање ове годишњице почело је у 9 сати служењем литургије, у 10 сати одржан је помен страдалим војницима и Рајевском, а потом су положени венци цвећа на спомен обележје Николају Николајевичу Рајевском.

Венце цвећа положиле су делегације Општине Алексинац, затим Војске Србије, Амбасаде Руске Федерације и Удружења бораца Алексинац. Такође су цвеће положиле и делегације Руског дома, Кола српских сестара из Ниша, Хуманитарног центра из Ниша, Удружења ветерана жандармерије, Удружења резервних војних старешина Алексинац, САБОР-а и СУБНОР-а Нишавског округа и Друштва пуковник Рајевски из Житковца. Представници Удружења „Рајевски-Вронски” Алексинац, „Топлица” из Прокупља, Српске краљевске академије и Номад-а су такође одали пошту ратницима у Горњем Адровцу.

Након Горњег Адровца, кроз два дана, у петак 4. септембра у 11 сати биће обележена 214. годишњица битке на Делиграду, једне од највећих победа у Првом српском устанку.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + seven =