Обележен Међународни дан енергетске ефикасности

Награђивањем најбољих ученичких радова на тему енергетске ефикасности и такмичењем у едукативно-забавној игри „Играј за енергију” данас је у Дому омладине обележен 5. март – Међународни дан енергетске ефикасности. Обележавање овог светског датума организовала је локална самоуправа уз подршку Центра за културу и уметност и Основне музичке школе „Владимир Ђорђевићˮ.

О неопходности уштеде енергије најмлађи суграђани, ученици алексиначких школа, послали су кроз ликовне радове и занимљиво обојене обележиваче за књиге. Најбоље ликовне радове имале су Николија Кованџић, Сара Спасић и Анђелија Милетић из житковачке осмолетке „Вук Караџић”. Из ове школе такође долазе ученице који су израдили најбоље букмаркере и то Маја Живковић, Анђела Јаковљевић и Кристина Михајловић. Сви ликовни радови и обележивачи за књиге изложени су у Дому омладине.

На крају су ћаци основних школа из Житковца, Алексиначког Рудника, Лоћике и Алексинца одмерили своје знање о енергетској ефикасности кроз друштвену игру „Играј за енергијуˮ. Иако су сви ђаци показали да поседују одређено знање из ове области, најбољи су били ученици Основне школе „Љупче Николићˮ, друго место је заузела екипа Основне школе „Аца Синадиновић” из Лоћике, треће Основне школе „Вук Караџићˮ из Житковца, док су четврти били ученииц Основне школе „Јован Јовановић Змајˮ са Алексиначког Рудника.

Данашње обележавање Међународног дана енергетске ефикасности обогатио је и наступ ученика Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић”.

Иначе, овај дан  се обележава у част првог састанка светских експерата, који је одржан истог датума 1998. године у Аустрији, како би они разговарали о енергетској кризи и њеним могућим решењима. Израз „енергетска ефикасност“ суштински представља коришћење енергије на неке друге начине који не изазивају климатске промене. То је омогућено развојем обновљивих извора енергије и њеног транспорта који је мање агресиван према животној средини.

Повећање енергетске ефикасности не подразумева само примену техничких решења већ и едуковане људе који умеју да користе нову опрему на оптималан начин.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 19 =