Obeležen dan Osnovne škole “Aca Sinadinović” u Loćiki

Prigodnim programom u prostorijama matične škole, koji su pripremili učenici, danas je obeleženo 98 godina rada Osnovne škole “Aca Sinadinović” u Loćiki. Ovom prilikom podeljene su nagrade najuspešnijim učenicima koji su se nadmetali u sportskim i dramskim takmičenjima, kao i u kvizu znanja koji su organizovani u sklopu proslave. Tradicionalno su nagrađeni i učenici koji su postigli najbolje rezultate na opštinskim i republičkim takmičenjima u toku ove školske godine.

Zamenik direktora Milan Nikolić navodi da ova ustanova, pored matičnog ima još 12 isturenih odeljenja, od kojih su četiri osmorazredna, dok se u osam isturenih odeljenja nastava obavlja samo u nižim razredima. Veliki problem predstavlja, dodaje Nikolić, i sve manje dece koja prvog septembra sedaju u školske klupe, pa su zbog toga pojedina odeljenja ugašena.locika skola foto 1

– Trenutno imamo 328 učenika, što je dosta malo shodno broju odeljenja. Nažalost, tendencija smanjenja broja učenika se već poprilično dugo oseća u našim selima uglavnom zbog migracija prema gradovima. To su najveći naši problemi, jer nam se neprestano smanjuje broj učenika, pa smo došli u situaciju da smo morali da ugasimo četvororazredno odeljenje u Česti ove godine. Nadam se da do toga neće dolaziti u daljem periodu. U Dašnici za sada imamo učenike, ali nema boljitka što se tiče povećanja broja dece – napominje naš sagovornik.

Osnovna škola „Aca Sinadinović“ osnovana je davne 1919. godine, a prvi učitelj koji je ovde službovao bio je Radomir Popović. Krajem šezdesetih godina prošlog veka školski odobri iz okolnih sela odlučili su da se okupe pod okrilje jedne škole, da bi integracija bila završena u školskoj 1984/85. godini uključenjem odeljenja iz Tešice u školu sa jedinstvenim imenom „Aca Sinadinović“ i sa matičnim odeljenjem u Loćiki.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =