Обележен Дан акцијаша: Подсећање на време када се тражило место више у бригади

Клуб бригадира „О*РУК генерација” из Алексинца радно и свечано обележио је Први април, празник акцијаша, полагањем цвећа на споменик у порти Цркве у Чукуровцу, где је давне 1944. године формирана прва омладинска радна бригада у Србији. Тада је 700 младих било ангажовано на прикупљању летине уочи Седме непријатељске офанзиве током Другог светског рата. На месту формирања бригаде засађена су стабла украсног дрвећа и уређен је простор.

Затим, цвеће је положено и на месту погибије, у овом селу, народног хероја Ратка Јовића Душка из Горњег Адровца, по коме је касније једна омладинска радна бригада носила име. Алексиначки акцијаши су положили цвеће и на спомен-плочама у дворишту Основне школе „Аца Синадиновић” у Лоћики и на железничкој станици у Житковцу.

Тачно у подне, 1. априла, у присуству великог броја бивших учесника омладинских радних акција у сали зграде друштвених организација, организована је свечана и радна седница Скупштине удружења, којој су присуствовали и гости из Ниша, Сомбора и представници Удружења резервних војних старешина, као и организација бораца и добровољних давалаца крви.

За новог председника једногласно је изабран Душко Тодоровић из Горњег Љубеша, некадашњи први човек омладине Србије. Срђан Илић је заменик председника, док су Радица Пешић, Јадранка Стојановић, Тома Марковић, Микица Бабић, Томислав Трајковић, Раша Станковић, Миле Цветановић и Зоран Станковић чланови Управног и Надзорног одбора.

Новоизабрани председник Удружења „О*рук генерације” Душко Тодоровић, као приоритетне циљеве у свом мандату је означио, поред активости на обележавању и неговању акцијашке традиције, и рад са младима.

– Некада је у Србији учествовало преко 2 милиона младих на савезним радним акцијама и дало је преко 60 милиона радних дана свог рада. Немерљив је допринос свих оних наших акцијаша, ветерана сада. Тада, код нас само у Алексинцу било је много великог интересовања, тако да је за једну бригаду конкурисало чак 250 младића и девојака, а било је потребно само 50 акцијаша – присећа се Тодоровић времена када се акцијашко волонтирање изузетно ценило.

Он додаје да је некада годишње из Алексинца одлазило 250 људи на савезним радним акцијама, тако да је немерљив допринос Алексинчана на градилиштима широм бивше Југославије, а и у самој Србији.

За ову прилику организована је документарна изложба фотографија, докумената, признања и плакета са радних акција, а учесницима и гостима подељен је и традиционални акцијашки билтен.

У Клубу бригадира „О*РУК генерација” са поносом истиче добијену награду СОРАС-а Србије – Плакету за неговање традиција добровољног омладинског рада, која је за сада додељена само трима удружењима у целој Србији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =