Обавезно ношење заштитних маски

Пацијенти који ових дана посећују алексиначке здравствене установе мораће да носе заштитне маске. Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковид-19 донела је нове препоруке, међу којима су и обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

Препоруке садрже и обавезно тестирање запослених на ковид-19 у здравственим установама ако имају симптоме, као и особа које су биле у контакту са зараженима. Мера тестирања је потребна и за оне који имају симптоме респираторне инфекције у тренутку пријема на болничко лечење.

Вероватно су статистички подаци везани за ковид-19 натерали Радну групу за оваквим мерама. Они указују на повећан број заражених који је на недељаном пресеку 10. августа био пет пута мањи у односу на 8. септембар. Према подацима од 14. септембра, 1.529 људи је у Србији оболело у тих недељу дана.

Што се тиче самог Алексинца он не прати ту статистику. У претходној седмици од 11. до 17. септембра имали смо 20 тестирања и седморо заражених пацијената. Пре месец дана од 11. до 17. августа тај однос је био из неког разлога неповољнији. У седам дана урађено је 39 анализа и 23 особе су биле позитивне на вирус корона. Јуче и прекјуче, је била стабилна епидемијска ситуација у нашој општини. У та два дана тестирано је 19 лица, од којих је њих троје било заражено.

Очито да нам се тема ковид  и ношење маски опет враћа у жижу јавности. За очекивати је да се актуелизује и заштитна вакцина. Добро је што смо сада искуснији и на неки начин и појединачно спремнији за предстојеће догађаје.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 3 =