О овим путним правцима разговарали директор ЈП „Путеви Србијеˮ и председник Алексинца

Председник општине Алексинац, Далибор Радичевић, данас је разговарао са првим човеком Јавног предузећа „Путеви Србијеˮ Зораном Дробњаком о стању саобраћајница којима газдује ово републичко предузеће. Кроз територију општине Алексинац пролази више државних путева, па је била разумљива жеља председника Радичевића да се те саобраћајнице уреде да буду од највеће користи грађанима наше, али и суседних општина.

− Оно о чему смо причали са директором Дробњаком јесте, пре свега, о путевима који нас највише занимају, а то је државни пут другог реда број 158 Ражањ-Алексинац-Ниш и деоница која иде од Грамера или такозвана Нишка улица, која треба у следећој години, надамо се, да буде и санирана − каже Радичевић уз напомену да је то једина деоница која је на том путном правцу остала недовршена, односно није претрпела санацију.

По његовим речима причало се и о државном путу другога реда број 217 Вукња-Алексинац-Сокобања.

− Тај пут пролази кроз нашу општину у дужини од 45 километара. Нас је занимала реконструкција деонице од 15 километара од Вукање до Тешице, заједно са мостом у Врћеновици који је већ, сви знамо, у доста лошем стању и узак је за једно возило. Констатовали смо да је једини државни пут кроз нашу територији пут другога реда 215 који иде од Делиграда до Јасења и који је рестауриран 2020. године, у добром стању − наглашава први човек алексиначке локалне самоуправе.

Приликом разговора о државном путу другога реда Прокупље – Рибарска Бања, од Гребца до насеља Вукања, где има једна деоница која није изграђена и која је насипана гребаним асфалтом, Радичевић је инсистирао да она уђе у план градње. Оно што је изузетно занимало првог човека Алексинца то је да се покрене прича о државном путу другог Б реда број 424, Катун-Врело-Сврљиг.

Сусрет Дробњака и Радичевића (архива)

− Од Катуна до Добрујевца је асфалтиран и у добром је стању, али од насеља Добрујевац до Врела тај државни пут није асфалтиран, а нама би значио због повезивања са Врелом, насељем које је у нашој општини − нагласио је Радичевић у изјави за наш медиј.

Када се говори о томе који су приоритети, који су постављени данас на састанку, наш саговорник истиче:

− Превасходно да се реконструише деоница пута у Нишкој улици на путу другога реда 158, затим реконструкција пута Вукања-Алексинац-Сокобања у дужини од 15 километара и да за остале државне путеве припремимо документацију да и они буду у што скоријем времену завршени. Оно што смо добили као обећање де ће пут који је локалног карактера, а налази се између насеља Мозгово са наше стране, са територије општине Алексинац, и насеља Црни Као у општини Ражањ, да ће он следеће године бити асфалтиран и тако бити повезане две општине − завршава Радичевић.

Очито да су данашњи разговори дали одређене смернице. Познавајући досадашње процесе није једноставно постићи договор са Дробњаком и „натератиˮ да исте испоштује. Али , тачно је и да све што се започне око државних путева, пре или касније се реализује, ако треба и уз помоћ оних ретких који Дробњака могу да „замолеˮ или му нареде. А Алексинац који је својим вишедеценијским домаћинским понашањем према буџету, трошио колико је имао, то заслужује.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 11 =