Коло је у нашем генетском коду

Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС) у сарадњи са Центром за културу и уметност Алексинац одржао је данас две едукативне радионице у оквиру пројекта „Очување, преношење знања и презентација КОЛА као елемента уписаног на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства” посвећене традиционалној народној игри „колу”.

Најпре је у Основној школи „Вожд Карађорђе”, за ученике ове образовне установе, била организована радионица, а потом у сали Дома омладине и за све заинтересоване ученике основних школа са територије наше општине.

− Интересовања међу децом је огромно. Ми смо до сада у преко 20 центара Србије спровели овај тип едукативног програма и окупили преко 3.000 деце. Деца се углавном са радошћу одазивају овом пројекту, али оно што је кључно напоменути, то је подршка управо установа културе и основних и средњих школа. Дакле, без такве институционалне подршке ми не бисмо били у могућности да окупимо тај број деце − рекао је Здравко Ранисављевић, етнокореолог и председник ЦИОТИС-а.

Као је овом приликом речено, приоритет овог пројекта које спроводи Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије јесте да прошири у друштвеној заједници знање о колу као народној игри која је 2017. године уписана на UNESCO-ву репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човјечанства.

− Нама је приоритетна група шира друштвена заједница, тачније она деца која нису нужно у Културно-уметничким друштвима, него управо не знају да играју, немају искуства играња народног кола, а ово може да им управо буде иницијатива да се прикључе неком Културно-уметничком друштву − додао је Ранисављевић.

Овај пројекат је подржан од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије и може да буде иницијатива за установе културе или за школе да у својим оквирима оснују фолклорну секцију.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − six =