НСЗ: Смањује се број, проблем дуготрајна незапосленост

Према подацима Националне службе за запошљавње у јулу се наставио тренд смањења броја незапослених. У однсу на јун месец ове године, на евиденцији незапослених је мање 10 особа или 0,2 одсто.

Иначе, у јулу 2023. године, регистровано је 4.615 лица на евиденцији Националне службе запошљавања, од тога 2.378 жена или нешто више од 51 одсто укупно незапослених. У односу на прошлогодишњи јул незапосленост је смањена за 4,5 одсто или за 217 лицa.

У општини Ражањ, јула месеца било је евидентирано као незапослена лица њих 455 од којих су 222 жене или нешто мање од 49 одсто. Овај списак је краћи за осам особа, или за 1,7 одсто у односу на овогодишњи јун. У општини Ражањ у јулу ове године смањена је незапосленост у односу на пре годину дана за 75 лица или нешто више од 14 одсто.

И у једној и другој средини дуготрајна незапосленост је присутна. Од укупног броја лица на евиденцији у општини Алексинац, више од 12 месеци на посао чека 3.107 лица или нешто више од 67 одсто укупног броја. И у том показатељу је више жена, 53 одсто. У општини Ражањ статус дуготрајно незапослени има 291 лице или 64 одсто од оних који су на евиденцији.

Ако се погледа старосна структура незапослених, у општини Алексинац највише њих спада у категорију од 55 до 59 година и евидентирано је 639 особа. Изражено у процентима то је 13,8 одсто од укупног броја незапослених.

У општини Ражањ је та старосна граница нешто нижа. Тамо је по 65 лица која су евидентирана као незапослена у категоријама од 50 до 54 године, односно од 40 до 44 године.

Ови подаци указују да је логично опредељење државе и локалних самоуправа да подстицаје за запошљавање усмере према категорији дуготрајна незапосленост.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − three =