Нови рекорд – сваки трећи тестирани заражен

Свакодневни живот на улицама Алексинца ствара слику да је подручје наше општине, када је у питању епидемијска ситуација, доста безбедно, иако званични подаци указују на савим супротна дешавања. Јуче је оборен нови неславни рекорд када је у питању број новозаражених у једном дану. Од 206 тестираних пацијената њих 78 су позитивни на вирус корона, или нешто више од сваког трећег тестираног. Слично је било и 27. септембра, опет се радило о понедељку, када је од 201 узеток узорка 71 је био позитиван.

За разлику од тог викенда када смо у суботу имали 155 тестираник и 32 позитивних, а у недељу 58 узорака и 12 заражених, нерадни дани иза нас су били нешто неповољнији. У суботу од 141 пацијента 40 је било заражено, а у недељу од 99 њих, 21 је имао вирус короне.

Каква ће статистика бити у првих седам дана октобра знаћемо на крају ове седмице. Оно што је очигледно, јесте да је у претходном периоду растао број тестирани и број новозаражених.

У првој седмици септембра у обе алексиначке здравствене установе тестирано је 740 особа и њих 119 је било оболело. У четвртој седмици деветог месеца драстична промена, 1.496 пацијената је тестирано од којих је 378 било позитивно. У првој недељи септембра било је 598 првих прегледа, а у четвртој 1.282. Удвостручен је и број датих терапија. У првој седмици 27, а у четвртој 54 тарапија.

Ове бројке и вести које чујемо, да је премино неко од људи које смо познавали, су упозоравајуће да са КОВИД-ом у овом таласу нисмо завршли. Зато је право време да направимо сопствену стратегију како превазићи, да не кажемо преживети, овај период. Са маском или без ње, са вакцином или не, уз придржавање мера или занемаривањем, судећи по дешавањим у пракси, све је наш лични избор. У јавности се створила клима, да је све то лична одговорност. За казне нисмо одавно чули. Зато морамо да бринемо о нашем здрављу. Принуда и директива је очито отишла у заборав. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =