Novak za uspešnu i berićetnu 2017. godinu u aleksinačkom porodilištu

Prvorođena beba u aleksinačkom porodilištu u 2017. godini je dečak Novak. Ponosna majka Danijela Vladimirov iz Trnjana već ima ćerku, a njen sin je na ovaj svet došao prvog januara u 12 sati i 10 minuta. Noć uoči dočeka Nove godine bila su tri porađaja, a od početka godine do danas svoje prve životne dane u ovdašnjem porodilištu započele su četiri bebe – dva dečaka i isto toliko devojčica.

Po rečima doktora Miloša Krstovića 2016. je, nakon nekoliko godina stagnacije, povećan broj porođaja u aleksinačkoj bolnici, pa ih je bilo 289 umesto 269 u 2015. godini. To ukazuje da se poverenje trudinca u lekare i drugo osoblje bolnice ponovo vraća, napominje Krstović i dodaje da je Ginekološko-akušersko odeljenje sada moderno opremljeno zahvaljujući brojnim donacijama.

– Dobili smo nove stolove i ultra zvuk, a sada se renoviraju apartmani za trudnice. Uslovi na odeljenju su, prema rečima porodilja, zadovoljavajući kada su u pitanju higijena i odnos medicinskih sestara prema njima. Iz anketa koje rade posle porođaja vidimo da su zadovoljne i odnosom koji ostvare sa lekarima, pa verovatno zato imaju i poverenje u nas. Nadamo se da ćemo trend poboljšanja usluga i odnosa sa pacijentkinjama nastaviti i u 2017. godini – ističe doktor Krstović.

Po tradiciji, opština Aleksinac je i ove godine prvorođenoj bebi dodelila poklon čestitku u vrednosti od 50.000 dinara. Taj poklon srećnoj majci uručio je zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić i najavio da će se i u 2017. godini sprovoditi podsticajne mere za povećanje nataliteta kao što su jednokratna novčana pomoć od 20.000 dinara za svaku novorođenu bebu, sufinansiranje vantelesne oplodnje i drugo.

– Bio sam veoma zadovoljan kada smo meru sufinansiranja vantelesne oplodnje uveli u naš budžet i za to opredelili 2.000.000,00 dinara. I ove godine je za to predviđen isti iznos. Ono što bih istakao kao još jednu pogodnost jeste činjenica da mi bračne parove ne uslovljavamo da sam postupak vantelesne oplodnje rade u Srbiji, već imaju mogućnost da to pokušaju i van granica naše zemlje. Naravno, ostaje zakonska obaveza koju moraju da ispune, a to je da tri puta konkurišu kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pre nego što se nama obrate za pomoć – objašnjava zamenik predsednika opštine Aleksinac.

Novca za ove usluge, oko 250.000 jednokratne pomoći za svaki par, će uvek biti u budžetu, poručuje Rakić i navodi da će, ukoliko bude potrebe za tim, biti opredeljena i dodatna sredstva kroz rebalans budžeta.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − one =