Нова шанса за незапослене: Из буџета скоро 26 милиона

Незапослени са територије наше општине имаће могућност да уз помоћ јавних средстава и субвенција дођу до радног ангажовања. На конкурсима, који треба да буду расписани у наредном периоду за три мере радног ангажовања, биће издвојено 25,8 милиона динара, од којих је осам милиона из општинског буџета, а 17,8 милиона динара су републичка средства. Уговором који је потписан недавно између председника општине Алексинац Далибора Радичевића и руководства НСЗ филијале Ниш, највише новца издвојиће се за суфинансирање предузетника и будућих бизнисмена, пошто је 13.860.000 динара намењено за меру самозапошљавња, док ће они који желе да упосле теже запослива лица на располагању имати шест милиона динара. Креатори ових мера су значајно место дали и јавним радовима за које је намењено 5.927.243 динара.

− Сваке године кроз јавне радове издвајамо одређени новац да помогнемо нашим јавним предузећима и установама да у летњем периоду, када имају повећан режим рада, односно повећан обим активности могу то и да спроведу, а све на корист грађана општине. Мера на коју највише, чини ми се, дајемо акценат је самозапошљавање кроз неке предузетничке радње или запошљавање лица у неким малим породичним фирмама. Наш интерес је да имамо што већи број малих предузетника, тих такозваних породичних фирми које ће функционисати на територији наше општине, не само да подстичемо предузетнички дух, него на тај начин и целу породицу ангажујемо да кроз неке породичне активности остварује себи приходе и стварају услове за нормалан живот ‒ каже председник Радичевић уз напомену да такве радње и фирме поспешују и рад локалне самоуправе и општине.

За колико средстава и ко ће све моћи да конкурише, знаће се када конкурси буду расписанани, што се очекује најкасније током лета. Прошле године било је доста интересовања за меру самозапошљавања, па је и разумљиво зашто су финансијери одлучили да ове године определе највише средстава за ову меру.

Извор фотографија: Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 16 =