nenad_stankovic_11_avgust_2016

Nije bilo zloupotrebe zakona u slučaju hladnjače, poručuju čelnici Opštine Aleksinac

Opština Aleksinac još jednom se našla u negativnom kontekstu u najnovijoj srpskoj dnevnoj štampi. Beogradski list Blic objavio je tekst pod naslovom “Vrhunska bahatost: Lokalni moćnik (SNS) deli gradsko zemljište šakom i kapom” u kome tvrdi da je predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković samoinicijativno i bez dinara dodelio 9 hektara opštinskog zemljišta pored autoputa firmi “Monikom”, koja je novi vlasnik nekadašnje PIK-ove hladnjače.

Predsednik Stanković je u izjavi za naš radio kategorično demantovao ove navode Blica, pokazavši dokumentaciju iz koje se vidi da je ova firma još decembra prošle godine podnela zahtev za kupovinu određenih parcela koje su u vlasništvu opštine, ali da do današnjeg dana nikakva odluka nije doneta.

nenad_stankovic_11_avgust_2016– Nažalost, na ovaj zahtev organi opštinske uprave još uvek nisu odgovorili ni pozitivno ni negativno. Možemo verovatno da se složimo da je to nedopustivo, jer za ozbiljnog investitora izgubiti šest meseci i usporiti sa razvojnim planovima kompanije uglavnom predstavlja veliko gubljenje vremena. Razumeo sam i da ovaj zahtev ne podrazumeva nikav monopol u pribavljanju zemljišta, već se bazira na njegovoj tržišnoj ceni, tako da ovaj investitor na to zemljište, ako se moje mišljenje prihvata, može da računa, naravno pod zakonom predviđenim uslovima.

Odluku o prodaji zemljišta, kako kaže prvi čovek Aleksinačke lokalne samouprave, doneće Skupština opštine Aleksinac, i to tek nakon sprovedene zakonske procedure, koja predviđa obradu predmeta od strane opštinske uprave i izjašnjavanje određenih republičkih organa.

– Mi ćemo maksimalno ubrzati proceduru kod Opštinske uprave, naravno ukoliko se dobije saglasnost Vlade Republike Srbije i ukoliko se Skupština opštine Aleksinac pozitivno izjasni za otuđenje tog zemljišta, koje je ionako predviđeno za prodaju nekom investitoru.

Stanković dodaje i da zemljište koje je, po tvrdnjama medija prisvojila firma „Medikom“, nije pristupačno za druge investitore, jer se nalazi ispod dalekovoda, a na jednoj parceli je i trafo stanica. S druge strane, poručuje predsednik, u vlasništvu Opštine Aleksinac i dalje ostaje značajna površina građevinskog zemljišta koje će biti ponuđeno drugim investitorima, ali se ne sme smetnuti s uma da Aleksinac do sada nije imao većeg investitora od sadašnjeg vlasnika hladnjače, koji planira da proširi kapacitete, otvori nova radna mesta i uloži još najmanje 10.000.000,00 evra.

– Čitava ta filozofija, po kojoj investitoru koji je tu i koji ulaže novac nećemo dati zemljište zbog nekog ko će možda doći, nije ispravna. To je neozbiljno i neracionalno jer se radi o velikom investitoru i velikom ulaganju u novčanom smislu i otvaranju novih radnih mesta u oblasti koja je nama najpotrebnija, a to je prerada i proizvodnja hrane. Mi slovimo za poljoprivrednu opštinu, pa smatram da je upravo tu granu privrede neophodno podržati.

U aleksinačkoj lokalnoj samoupravi imaju razumevaja za potrebe investitora, ali kažu da će nadležne službe postupiti u skladu sa zakonom kada je u pitanju ograđivanje spomnutog prostora.

– Inspekcijski organi su već angažovani da utvrde činjenično stanje i da donesu adekvatno rešenje. Bez obzira na ulaganje, zakoni i propisi se moraju poštovati. Kakve će posledice iz svega ovoga proizići, ne mogu da znam, ali će one svakako biti utemeljene na zakonu. Ono što mi do sada nismo uradili, a trebalo je, to je da ubrzamo proces izjašnjavanja da li ćemo tom investitoru prodati zemljište ili ne.

Investitor “Monikom” je, prema nekim navodima, sa spornog zemljišta uklonio divlje deponije i popravio ogradu kako bezbednost samog objekta i njegovih radnika ne bi bila ugrožena. Takođe, jedna parcela zasejana je pšenicom, sa željom da se, uz pomoć lokalne samouprave, nekoj organizaciji u humaitarne svrhe ponudi rod od 9 tona.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =