Нијансе одлучиле, Лебане испред Скопља

Манифестација „Капама фест” синоћ је у селу Дражевац окупила и шест фолклорних друштава чији су се млађи чланови надметали за неколико признања установљених у оквиру првог Дечијег фестивала фолклора.

За најуспешнијег играча проглашен је Петар Филиповић из Културно-уметничког друштва „Дејан Јовановић Деша”, док је најбоља играчица Мина Митић из КУД-а „Живорад Стаменовић Шпигел” из Каменова, места код Петровца на Млави. Од фолклораша док су играли најбољи осмех је имала Теодора Савић из Градског културно уметничког друштва Алексинац.

Жирију није било лако да прогласи које је друштво имало најбољу кореографију, нарочито између првопласираног КУД-а „Јабланичко коло” из Лебана и другопласираног друштва „Григор Прличев” из Скопља. Нијансе су одлучивале, што нам је потврдио и Иван Илић један од чланова жирија.

‒ Лебане је добило предност зато што имају већи број парова и имао је млађу децу. Имају  најмлађу децу. Имају невероватно добре мале играче, млађе играче од четири, пет година. Феноменално држање за све, стварно су били енергични. Није ни киша успела да их заустави да играју ‒ каже Илић, који је и уметнички руководилац домаћег КУД-а „Бисер” из Дражевца.

Треће место за кореографију освојио је Градски фолклорни ансамбл „Зо-Ра” из Зајечара. У ревијалном делу су наступили фолклораши из КУД-а „Бисер” који је био домаћин фестивала и није учествовао у такмичењу. Такмичари су имали додатне невоље због времена које је приморало ансамбле да се преселе у малу салу Дома културе, који се реновира. Киша је отерала и публику која је громким аплаузом поздрављала мале фолклораше којима ни спарно време није сметало да искажу своју љубав и умеће према играма народа из кога потичу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 1 =