Neophodna zaštita ječma od infekcija gljive

Usevi ozimog ječma na najvećem broju parcela nalaze se u fazi klasanja, a već naredne sedmice očekuje se i cvetanje ove žitarice. Savetodavci za zaštitu bilja upozoravaju poljoprvredne proizvođače da je u nastupajućoj fenofazi ječam najpodložniji infekciji koju izaziva gljiva, a ta infekcija smatra se jednom od najdestruktivnijih bolesti kod žitarica uopšte.

Bolesti, koja se ogleda u šturosti klasa, smanjenom prinosu i lošem kvalitetu zrna, pogoduje vlažno vreme i velika količina padavina. S obzirom na to da meteorolozi za nastupajući period najavljuju upravo takvo vreme, stručnjaci iz Poljoprivredne, stručne i savetodavne službe Niš savetuju proizvođačima da narednih dana obiđu svoje parcele i prate fenofazu razvoja ječma. U cilju sprečavanja infekcije neophodno je sprovesti i određene mere zaštite na samom početku cvetanja, to jest kada pet posto klasova izbaci prašnike, jer se infekcija ostvaruje upravo tim putem. Tretman se može izvršiti nekim od fungicida koji su registrovani na našem tržištu.

Poljoprivredni stručnjaci dodaju da upotreba bolesnih žitarica može biti opasna kako za stoku, tako i za ljude, zbog velike količnine mikotoksina koji se sintetišu u zrnima.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 14 =