Ненад Станковић добитник највишег признања Ловачког савеза Србије

Председник општине Алексинац Ненад Станковић овдашњој јавности познат је и као заљубљених у природу и у лов, и веома је поштован међу ловцима окупљеним у два овдашња удружења. То дугогодишње Станковићево залагање за развој ловства на подручју наше општине препознао је и Ловачки савез Србије доделивши му „Златни ловачки орден”. Ово признање су Станковићу данас уручили председник и секретар Ловачког удружења „Делиград” Братислав Живадиновић и Витомир Трајковски.

Председник општине и добитник овог значајног признања Ненад Станковић је, захваливши се својим колегама, оценио рад ловачких удружења у општини Алексинац као веома успешна и значајан за локалну средину. Станковић је подсетио да је то општина Алексинац препознала још 2006. године и да је међу првим локалним самоуправама у Србији почела да суфинансира активности ловачких удружења.

‒ Та помоћ иде равноправно и равномерно између ловачког удружења ‘Делиград’ -Алексинац и ловачког удружења ‘Срндаћ’ – Житковац. Ето већ много година ми имамо ставку у буџету којом ловачка удружења пре свега располажу у сврху примарне набавке дивљачи, али тим новцем могу да подмирују и неке друге потребе удружења. У сваком случају и једно и друго удружење окупља преко 1.000 припадника чланова. То није мали број људи који воли и бави се ловством ‒ казао је први човек алексиначке општине и најавио да ће помоћи за развој ловства из општинског буџета бити и даље. 

Он је још и напоменуо да је поред осталог и ловство једна значајна привредна грана што су удружења већ схватила и већ су сада на годишњем нивоу приходи од туристичког лова или изнајмљивања ловног терена за тренинг паса, већа него што општина издваја за ловачка удружења.

 

Изразивши задовољство када је у питању сарадња са локалном самоуправом, која по његовом мишљењу није само материјалне природе, председник алексиначког удружења ловаца Живадиновић се сложио са награђеним Станковићем о перспективи и комерцијалним странама ловства.

‒ Ми уназад неколико година имамо стране ловце, углавном су они из Шпаније и Италије, Француске, који користе ове наше терене, јер су пребогати дивљачима. Пре свега мислим на јаребицу и долазе овде да обучавају своје псе. То су приходи који су врло задовољавајући и морамо да побољшамо неку инфраструктуру да би ти приходи и број ловаца који долази био што већи. У том смислу смо преузели преуређење сеоских путева, заједно са општином. Затим радимо на томе да направимо адекватан смештај за те људе, како за њих тако и за њихове псе. Тако да ћемо на неки начин заокружити ту понуду да привучемо што већи број ловаца, што у крајњем случају има веома позитиван материјални учинак ‒ објаснио је први човек ловачког удружења „Делиград”. 

Званични додела и обраћања завршени су у ловачком стилу.

‒ Ја сам као ловац у сваком случају врло просечан, на нивоу аматеризма и када би се због успешности у лову додељивале овакве медаље ја је вероватно никада не бих понео. С обзиром да на једном другу плану помажем ловачком удружењу ‘Делиград’ Алексинац, очигледно је да је то од стране руководства ловачког удружења оцењено високом оценом. Ја ћу овај орден Ловачког савеза Србије носити на ловачкој униформи са поносом ‒ поручио је добитник признања Ненад Станковић. 

Пре одстрела дивљачи претходи брига о дивљачи, прехрана дивљачи, брига о здравственом статусу дивљачи, регулисање броја предатора у односу на племениту дивљач и много тога другог што представља пре свега заштиту дивљачи, а одстрел је нека задња ставка. Ко је само због одстрела члан ловачког друштва или сматра себе ловцем само због одстрела, то није прави и аутентични ловац, поручила су ова три ловца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 13 =