Нема рока за обнову активног статуса газдинства

Од почетка године почела је обнова регистрација пољопривредних газдинстава која се сада спроводи електронски, а пољопривредници могу да затраже и поврат дела акцизе коју су платили на дизел и биогориво.

Већина пољопривредника обнову активног статуса газдинства обавља самостално, путем мобилне апликације, док за оне којима је компликовано да приступе еАграру, помоћ пружају саветодавци у пољопривредним стручним службама.

− Што се тиче обнове пољопривредног газдинства у току 2024. не постоји неки крајњи рок. Међутим уколико пољопривредни произвођачи желе да поднесу захтев за одређену субвенцију потребно је да газдинство буде обновљено. Значи, уколико изађе Јавни позив за подношење по хектару, или за неку другу жељену субвенцију за коју они желе да аплицирају морају пре тога обновити пољопривредно газдинство и онда аплицирати − рекао је Срећко Вукашиновић, директор ПССС Ниш.

Истовремено, према новом Правилнику о условима, начину и поступку за остваривање права на рефакцију плаћене акцизе на моторно гориво које се користи за пољопривредне сврхе, пољопривредници могу да затраже поврат дела акцизе коју су платили на дизел и биогориво.

− Потребно је да пољопривредно газдинство буде обновљено и са друге стране приликом одласка пољопривредника на пумпу када купују гориво да дају свој матични број, да нагласе да је гориво за пољопривредно газдинство и самим тим убациће их у систем, а већ сутрадан се тај рачун преко фискализације види на еАграру и могу да поднесу захтев за рефундацију − додаје Вукашиновић.

Повраћај је могуће остварити у износу од 50 динара по литру, до 100 литара по хектару пријављене површине, а од 1. фебруара у складу са обавезним усклађивањем фискализације, свака пумпа ће издавати фискални рачун на коме ће стајати број пољопривредног газдинства или матични број носиоца газдинства и само такви рачуни ће се признавати. Подношење захтева за поврат акцизе обавља се онлајн, преко посебне апликације за рефакцију.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 4 =