pozar

Ne palite žetvene ostatke, apeluju stručnjaci

Iako se poljoprivrednicima svake godine skreće pažnja da paljenjem žetvenih ostataka uništavaju biofloru zemljišta, šumski požari izazvani na ovaj način ne jenjavaju. Iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Niš upozoravaju da je paljenje strnjišta zakonom zabranjeno i da gazdinstva zbog ovog prekršaja mogu izgubiti aktivni status i subvencije na tri godine i dodaju da postoji nekoliko boljih i efikasnijih načina za uklanjanje žetvenih ostataka i korova sa parcela.

pozarStručna saradnica za ratarstvo i povrtarstvo u ovoj službi Suzana Rašić kao vrlo delotvorno preporučuje zaoravanje žetvenih ostataka na dubini od 10 do 15 centimetara. Za ovu operaciju najčešće se koriste motokultivatori i tanjirače, ali se najbolji rezultati postižu plugom.

– Zaoravanjem se prekidaju kapilarni korovi u zemljištu, a prekida se i isušivanje zemljišta. Vlaga koja se nalazi u zemljištu nakon zaoravanja žetvenih ostataka omogućiće smeni korova da klija. Dolazi i do pospešivanja mineralizcije u zemljištu, a vlaga koja se čuva omogućiće lakše oranje. Na ovaj način unose se i organske materije u zemljište i poboljšavaju se njegove fizičke osobine, vodno-vazdušni režim i nivo humusa. To je vrlo bitno jer je đubrenje zemljišta stajnjakom svedeno na minimum.

Spaljivanjem žetvenih ostataka uništavaju se i korisni mikroorganizmi i životinje koje žive u zemljištu, a dolazi i do zagađenja životne okoline. Korovi koji ne budu uništeni zaoravanjem, to jest oni koji se naknadno razviju iz semena ili rezoma, mogu se suzbiti narednim oranjem ili upotrebom totalnog herbicida.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =