Назире се крај забрана због Афричке куге свиња

Алексиначки сточари као и њихове колеге у округу са нестрпљењем очекују да се укине забрана трговања свињама и прасадима која је на снази од пролећа ове године због појаве Афричке куге код ових животиња. Иако је већ прошло четири и по месеца од последњег откривања обољевања домаћих животиња на овом подручју од ове заразне болести, сточне пијаце на подручју општине Алексинац, као и шире, су затворене за продају свиња и прасади.

Ову информацију је потврдила ветринарска инспекторка информишући чланове алексиначког Општинског штаба за ванредне ситуације о епизоотиолошкој ситуацији, додавши да су у октобру забележена два случаја обољевања дивљих свиња и то на подручју Гаџиног Хана и Сврљига.

Оваква повољна ситуација допринела је да се покрену одређене процедуре како би дошло до коначне одлуке о укидању рестриктивних мера.

‒ За нашу општину Алексинац, општину Ражањ, део нишких општина и општину Сврљиг, Регионални кризни центар је послао план завршног испитивања на афричку кугу свиња са дијагностичким испитивањем. Овај план је послат 22. септембра, међутим Национални кризни центар је послао одобрење за спровођење плана 15. октобра. Дали су веома кратак рок ветеринарским службама да поступе по том плану, свега две недеље. И нормално они су урадили, план је извшен око 80 посто. Очекује се да ће до краја недеље та завршна испитивања бити готова и после тога можемо очекивати те даље завршне процедуре за одјаву заразне болести ‒ казала је присутна инспекторка.

Она је још једном истакла да је оптимални рок за спровођење плана четири недеље, а да је дат рок од две недеље што је нереалан захтев од ветеринарске службе, да она то може да спроведе.

‒ Да бисте схватили који је то обим посла за две недеље само са половине територије наше оптшине је послато 1000 узорака на испитивање ‒ предочила је инспекторка.

На основу дописа Управе за ветерину послатог Штабу за ванредне ситуације као одговор на захтев овог органа, од 16. септембра, којим је затражена  информација у вези са Афричком свињском кугом на подручју наше општине, стиче се утисак да су службе задужене за заразне болести животиња агилније приступиле процедури укидања ограничавајућих мера за сточаре.

Остаје нада да ће у наредних тридесетак дана стићи повољне вести за одгајиваче свиња у насељима општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + nineteen =