korona virus

Настављен тренд смањења новооболелих

Викенд иза нас је у епидемијском смислу био повољнији у односу на претходни. Јуче, у недељу, тестирано је 35 особа и њих четворо је било позитивно на вирус корона, што је упола мање у односу на седам дана раније. Тада су узета 52 узорка, а 8 је било заражено ковидом-19.

И ова субота је била повољнија у односну на претходну. Сада је било 17 оболелих од 97 сумњивих пацијената, а прошле суботе 24 од 114 пацијената. Већ крајем прошле седмице, у петак, наговештена је боља епидемијска ситуација када је на дневном нивоу после дужег времена било мање од двадесет новооболелих. У алексиначким установама је тестирано 109 особа и новооткривених са вирусом је било 16 лица.

Ако се упореде подаци из ове две седмице у септембру може се закључити да је епидемија у опадању. На почетку месеца просечно дневно се јављало 114 пацијената са симптомима сличним као код ковида-19, и око 23 њих је било позитивно. У другој септембарској седмици дневни просек је био око 98 анализа и око 18 оболелих особа. У летњим месецима тај дневни просек је у већини седмица износио преко 40, а при крају августа изнад 30 лица. Да ли ће се тај позитивни тренд наставити, одговор ћемо добити наредних дана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =