Izborna kutija

Наставак изборних радњи, увид у бирачке спискове и рокови

Општинска изборна комисија је на јучерашњој седници донела Решење о наставку спровођења изборних радњи у поступку избора за одборнике у Скупштини општине Алексинац, који су расписани 4. марта ове године. Ова одлука је објављена у Службеном листу општине Алексинац. Локални избори, као и они за народне посланике, биће одржани 21. јуна. Због епидемије корона вируса и ванредног стања биле су прекинуте све активности у вези са предстојећим изјашњавањем грађана о политичком поверењу политичких опција чији ће се представници наћи на изборним листама.

Према одређеном роковнику, изборне листе се подносе најкасније 15 дана пре одржавања избора, односно до 5. јуна до поноћи. Промене у бирачком списку су могуће уз помоћ два државна органа. Захтевом Општинској управи за доношење решења о упису у бирачки списак и о променама у њему, до закључивања бирачког списка, односно 15 дана пре изборног дана, најкасније до 5. јуна до поноћи. Након овог датума, промене у бирачком списку су могуће само уз решење Министарства државне управе и локалне самоуправе и то у времену од закључивања бирачких спискова до 72 часа пре избора, односно од 6. до 17. јуна до поноћи.

Од данас су поново истакнута обавештења на згради Општине и у месним канцеларија о могућности провере бирачког списка. Они који имају недоумице око свог бирачког статуса то могу да провере у канцеларији број 12 која се налази у згради Општинске управе. Пре прекида изборних радњи пријављене су и потврђене две изборне листе. У надметању за поверење грађана, када су у питању одборничка места у Скупштини општине Алексинац, под редним бројем један наћи ће се коалициона изборна листа напредњака („Александар Вучић – За нашу децу”), а под два коалиција коју предводе алексиначки социјалисти („Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија – Драган Марковић Палма”).

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × three =