Наш новинар награђен у Франкфурту на Мајни

Стални сарадник Радио Алексинца, новинар и књижевник Власта Н. Ценић, добитник је једне од награда на овогодишњим 27. по реду „Мајским сусретима писаца дијаспоре” који су одржани током викенда у Франкфурту.

Њему је припао „Златни Орфеј“ за необјављену песму „Мајн брудер“, добитница „Сребрног орфеја је Данијелa Божичковић Радуловић из Беле Цркве, а „Бронзани орфеј“ уручен је Татјани Милановић из Франкфурта.

Ценић, песник који ствара на дијалекту, живи у Кочану, крај Ниша, а запажене су његове тематске емисије на Радио Алексинцу, где већ дуже година има статус сталног хонорарног новинара. Члан је Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије.

Од 12-14. маја су се у Франкфурту, у организацији Удружења писаца „Седмица“ из овог града, у оквиру значајне традиционалне манифестације за нашу дијаспору „Мајска песничка ноћ“, срели писци из дијаспоре и из матице са жељом да покажу колико је важно очување матерњег језика, српске културе и идентитета, рада са децом и младима, колико је битна боља афирмација српског књижевног и уметничког стваралаштва и зближавање матице и дијаспоре. Наступили су и ђаци допунских школа на српском језику из Берлина, Штутгарта, Франкфурта, као и деца која похађају „Ршум школицу” при Удружењу писаца Седмица.

Свечано отварање било је у Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту на Мајни, где им је добродошлицу и успех у раду пожелео Бранко Радовановић, генерални конзул.
Домаћин манифестације био је Александар Саша Јовановић, нови председник Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта на Мајни.

 

Ово Удружење, књижевна заједница Удружења књижевника Србије, основано 1995. године, јесте асоцијација посвећена очувању матерњег језика, литературе и културног наслеђа за млађе генерације у дијаспори. „Седмица“ даје чврсту подлогу за бројне сусрете писаца и њихову бољу афирмацију. Одржава контакт између аутора и читаоца, матице и дијаспоре, кроз бројне књижевне вечери, промоције књига, традиционалне Мајске и Октобарске сусрете писаца дијаспоре где као госте позива књижевнике из отаџбине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + seventeen =