Наредне недеље Алексинац престоница дечје књижевности

Алексинац ће од 23. до 25. априла бити домаћин Књижевних сусрета „Гордана Брајовић”, који ће се ове године одржати 22. пут у знак сећања на песникињу за децу и новинарку пореклом из Суботинца. „Дан свевидећих наочари”, „Дан птица наших прозора” и „Дан шуме, птице, зоре…” су називи фестивалских дана током којих је најављен разноврстан програм, пре свега, намењен деци и младима.

Први дан манифестације „Дан свевидећих наочари” свечано ће бити отворен у 16 сати подизањем заставе фестивала уз хорску пратњу „Малих вокала”, дечјег хора Центра за културу и уметност. Након тога главном улицом прошетаће маскирани предшколаци и полазници градских играоница, а затим ће се на платоу Дома културе под називом „Послушајмо чудне приче, чудне згоде” одржати концерт Банета Росића. За уторак је најављена и трибина на тему „Одговорност одраслих у књижевности за децу и младе”. Marina B.

‒ Та трибина ће бити одржана у просторијама Дома културе, тачније у Дому омладине. Учествоваће неколико дечјих писаца и говориће о тој теми која можда до сада није била тако присутна на трибинама овог типа, али је свакако занимљива и вреди је чути – каже Марина Биорац, стручни сарадник у Центру за културу и уметност. 

Другог дана манифестације одржаће се такозвани песнички караван, када ће песници за децу посетити предшколце и ученике сеоских школа. Истог дана у сали Дома омладине одржаће се књижевно вече за ученике градских школа.

‒ Песници ће посетити неколицину села у којима до сада нису били. Ради се о Вукањи, Кулини, Врћеновици, Лоћики, Тешици. Затим једна група песника ће посетити основне школе у селу Краљеву, Вакупу, дечији вртић ‘Лане’, затим Крупац, Дражевац и Катун. Дакле три групе песника ће посетити основне школе у тим селима и говориће одломке из својих књижевних дела – каже Биорац. 

Osman
Осман Ахмед, водитељ програма 

Четвртак, 25. април, завршни је дан ове тродневне манифестације у част Гордане Брајовић, а отпочеће посетом њеном родном Суботинцу. „Под Горданином трешњом”, односно у Основној школи „Свети Сава”, представиће се награђени ученици и биће промовисан зборник награђених ученичких радова. Свечана додела награда и признања овогодишњем лауреату Радету Танасијевићу, ученицима и школама одржаће се у сали Дома културе у Алексинцу. Водитељ програма биће Осман Ахмед, глумац, који је млађим генерацијама познат и по улози у РТС-овој емисији „Плава птица”. У част награђених премијерно ће бити изведена представа „Полетећу” прошлогодишњег лауреата Весне Ћоровић Бутрић, новинарке и уредника на Радио Београду 1. У овом комаду играју полазници Студија глуме Центра за културу и уметност.

Književni susreti
Фото из архиве: Додела награда на Књижевним сусретима 2018. 

Домаћин 22. Књижевних сусрета „Гордана Брајовић” је Основна школа „Вук Караџић” из Житковца. Ову манифестацију, коју организује алексиначки Центар за културу и уметност, финансијски су подржали Општина Алексинац и Министарство културе и информисања.


ПРОГРАМ 

Уторак, 23. април 2019.
ДАН СВЕВИДЕЋИХ НАОЧАРА

16:00 Добро дошли у Земљу чудних ствари! 
Свечано отварање Фестивала – Дечји хор ЦКУ „Мали вокали”
Плато Дома културе Алексинац

16:15 Прошетајмо Сат што трчи! 
Маскенбал предшколаца ПУ„Лане” и полазника градских играоница
Плато Дома културе Алексинац и улица Књаза Милоша

16:30 Послушајмо чудне приче, чудне згоде! 
Концерт за децу – Бане Росић
Плато Дома културе Алексинац

19:00 „Чудна кућа, чудне ствари – свевидеће наочари”
Трибина „Одговорност одраслих у књижевности за децу и младе”
Сала Дома омладине – Дом културе Алексинац

Среда, 24. април 2019.
ДАН ПТИЦА НАШИХ ПРОЗОРА

9:00-13:00 Песници у потрази
Песнички караван, посета Горданиних писаца деци вртића „Лане” и ученицима сеоских школа

17:00 Мој прозор сања птицу
Књижевно вече, представљање Горданиних песника ученицима градских школа
Сала Дома омладине – Дом културе Алексинац

Четвртак, 25. април 2019.
ДАН ШУМЕ, ПТИЦЕ, ЗОРЕ…

10:00-11:30 Под Горданином трешњом 
Представљање Зборника награђених радова
ОШ „Свети Сава” Суботинац

12:00 Сети се договора! 
Свечана додела награда и признања лауреату, ученицима и школама,
водитељ Осман Ахмед

12:20 Полетећу! 
У част награђених – премијера представе „Полетећу” Весне Ћоровић Бутрић по мотивима Горданиног стваралаштва, у извођењу полазника Студија глуме ЦКУ

Književni susret

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − four =