Nakon pretpremijere „Zone Zamfirove“: Ko je platio ceh?

Nedavna pretpremijera filma „Zona Zamfirova drugi deo“ u Aleksincu privlači pažnju javnosti i nakon završenih projekcija. Ovoga puta interesovanje je izazvalo objavljivanje određenih informacija o ponašanju glumaca u gradu na Moravici i o plaćanju njihovih vanfilmskih aktivnosti.

Jedan aleksinački blog objavio je vest da je za smeštaj, hranu i piće filmske ekipe iz budžeta opštine plaćeno 200.000 dinara, a preneto je i pisanje Kurira o navodnom bahatom ponašanju gostiju, koji su se čak i fizički sukobili tokom boravka u Aleksincu. Pišući o trošenju budžetskih para na gostovanje ekipe filma „Zona Zamfirova“, blog se poziva na tzv. interent portal „Jutarnji glasnik“, ali se u spomenutom napisu anonimnog portala ne navodi autor teksta.

Tragajući za tačnim informacijama naša redakcija kontaktirala je predsednika opštine Aleksinac Nenada Stankovića, koji je demantovao da je bilo ikakvih plaćanja iz budžeta za ove namene, a na naše pitanje da li je to učinjeno možda indirektno preko drugog ugostiteljskog objekta gde glumci nisu boravili, naš sagovornik je odgovorio:

– Ni takvih plaćanja nije bilo, jer to nije po zakonu. Mi smo poslednjih nekoliko godina smanjili izdvajanja za takve troškove, pa sredstva koja opredelimo putem javnih nabavki jedva da imamo do perioda kada se završavaju događaji u vezi sa obeležavanjem datuma bitnih za naš grad. Još jednom ponavljam da iz budžeta nije bilo javnih nabavki za bilo kakavo plaćanje hrane, pića i smeštaja za pomenutu glumačku ekipu – kategoričan je predsednik Stanković.

Prema rečima odgovornih u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, koji je bio domaćin glumačkoj ekipi iz Beograda na promociji filma u našem gradu, nije bilo nikakvog plaćanja hrane i pića.

– Nakon završetka projekcije filma ekipa iz Beograda ostala je sa publikom još neko vreme i zatim napustila prostorije Doma kulture, pri čemu se ponašala profesionalno – kaže v.d. direktora ove ustanove Maja Radoman Cvetićanin i dodaje da niko iz Centra za kulturu i umetnost ostatak večeri nije proveo sa glumcima, pa joj boravak ekipe van ustanove nije poznat.

Tačno je da je sa produkcijskom kućom sklopljen ugovor o gostovanju filmske ekipe na pretpremijeri u Aleksincu i za te namene je, prema rečima direktorke, izdvojeno 100.000 dinara bez PDV-a. Kako nam je ona dalje objasnila, dolazak glumaca je povećao interesovanje publike, a na osnovu toga i prihode Centra za kulturu i umetost. Od svog dela prodatih karata ustanova je pokrila preko 50% troškova uloženih u angažovanje ekipe, što obično nije slučaj kod većine programa.

– Te večeri kada su glumci gostovali na pretpremijeri prodato je četiri puta više karata nego što se obično proda za takve projekcije – objašnjava direktorka Radoman Cvetićanin.

Da li je bilo finansijske pomoći van budžeta od strane pojedinih Aleksinčana za sada nije poznato. Govori se da je prilikom prošlogodišnjeg snimanja filma ekipu u Aleksincu na kratko posetio i političar visokog ranga, ali o tom događaju nije bilo javnog saopštenja.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =