Након Михољдана наступа права јесен

Српска православна црква данас, 12. октобра, слави Михољдан, празник посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику. На данашњи дан хришћани славе празник који народ, између осталог, сматра најнеобичнијим даном и каже се да ваља завршити послове ван куће који не могу да чекају зиму.

На Михољдан по народном веровању не треба обављати кућне послове, усисавати, спремати и слично. Ко није спремио зимницу, то обавезно треба да уради на Михољдан, или пар дана око овог празника. Једино што је забрањено на Михољдан јесу венчања. Ово веровање је утемељено на томе што се сматра да младенци не би могли да окупе сватове, јер су људи заузети послом у пољу. Верује се да су људи рођени на овај празник посебно надарени и да ће имати много среће у животу.

Свети Кирјак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела. Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =