Најмлађи суграђани из „Ланета” отварају прославу Дана општине

Трећу годину заредом Предшколска установа „Лане” организује „Ланетов фестивал игре” и то је манифестација која се одржава поводом обележавања Дана општине Алексинац.

У овој образовној установи се труде да тема фестивала увек буде другачија, деци инспиративна и привлачна, а такође и да одговара њиховом узрасту. Иначе, све активности у којима деца учествују организују као интерактивне игре, што је у складу са концепцијом нових основа Програма предшколског васпитања и образовања „Година узлета”.

− Идеја фестивала је да, осим деце која похађају нашу установу, учешће у овој манифестацији узму и деца која су ван система, да дођу са родитељима и придруже нам се. Такође, позвали смо и наше драге сараднике, а то су деца и одрасли из Основне школе за ученике са сметњама у развоју „Смех и суза”, затим из Установе за децу и младе „Христина Маркишић”, као и Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Алексинац. Ове године гости су нам и представници УНИЦЕФ-а који ће доћи у посету нашој Предшколској установи − појаснила је Виолета Поповић, директорка ПУ „Лане”.

Назив овогодишњег „Ланетовог фестивала игре” је „Маштаоница – у свету игре и уметности” и ово је прилика да се деца кроз учешће у разним активностима упознају са могућностима и избором који им пружа наш град, у вези са уметношћу.

− Представиће им се наши овогодишњи партнери, а то су музичка школа, Школица глуме, фолклорно друштво, балетска школа, Удружење ликовних уметника и организована је креативна радионица. Учесници су распоређени у простору главне улице, по штандовима, илити пунктовима − додаје директорка Поповић.

Сва деца ће имати могућност да се упознају са инструментима, да направе неке од њих, од различитих материјала, да разгледају костиме и реквизите за глуму и опробају се као глумци, да погледају народњу ношњу коју користе чланови фолклора и да заиграју са њима. Да им сликари-педагози приближе уметност сликања и заједно се опробају у њој, да погледају костиме и игру грациозних балерина, а затим да заједно вежбају, а у креативној радионици да на свој дечји начин прикажу шта би желели да имају у граду, шта би био њихов простор за развој културе и уметности.

Како су најавили из ове Установе, у овој манифестацији учествују деца из 9 група Предшколске установе и њих је око 240, односно шест група деце у години пред полазак у школу и три старије вртићке групе са својим васпитачицама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 1 =