Награђени вишеструки даваоци

Данас се обележава Међународни дан добровољних давалаца крви, односно, данашњи дан је посвећен добровољном давању крви и од 2005. године се обележава са циљем да укаже на значај тог хуманитарног чина. Тим поводом, у овдашњем Црвеном крсту уприличена је додела признања нашим суграђанима који су крв дали 100, 75, 50 и 35 пута.

На почетку свечаности секретар Црвеног крста Алексинац Милан Терзић је истакао да је у првој половини ове године организовано 15 акција и том приликом прикупљено скоро 600 јединица крви. Прошле године та цифра је била 1444, тако да Општа болница Алексинац, захваљујући даваоцима има довољне количине крви.

Алексиначко поморавље сигурно има преко 1500 давалаца крви, где предњаче рудари, радници, медицински радници и ученици, а да се они, који једном дају крв могу поново видети на наредним акцијама сведочи број данас додељених признања. Два наша суграђанина, Драган Јовановић и Братислав Петровић добили су признање за 100 пута дату крв, петорица за 75, по 50 пута је крв  дало њих 33, а 63 признања су уручена за 35 давања.

Како каже Драган Јовановић – Лера, он је давне 1978. године у нишкој Гимназији „Стеван Сремац” као матурант имао прилику да први пут понуди и да крв, и од тада траје његова хумана мисија до 111 јединица крви у овом тренутку.

− Није битно колико сам ја дао, много је битније што Алексинац има једну дивну традицију. Можда и због силних трагедија и несрећа које су погодиле Алексинац, и рударске и аутобуске, где су људи исказивали једну племенитост, једну хуманост, где су увек пожелели да ублаже својом солидарношћу тугу и несрећу. Давне 1979. године Алексинац је прекинуо са породичним давањем и ја се надам да ће увек наша испружена рука давалаца крви бити неки залог за здравље и лечење свих болесних − рекао је Драган Јовановић, вишегодишњи давалац и некадашњи секретар Црвеног крста Алексинац.

Иначе, Светски дан добровољних давалаца крви Обележава се 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог Карл Ландшајнер (1868-1943), који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Све здраве особе мушког и женског пола старости од 18 до 65 година могу дати крв, уколико задовољавају медицинске критеријуме после лабораторијског и лекарског прегледа. Вишеструко давање крви није опасно и не доводи до повећања или губитка тежине, не повећава нити смањује апетит, не смањује нити повећава радну способност. Оно што је интересантно јесте чињеница да само 3 посто популације су добровољни даваоци.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 12 =