Nagrađen Hamovićev „Rođen kao zmaj”

Dodelom priznanja i nagrada za najuspešnije književne radove na današnjoj svečanoj akademiji, održanoj u aleksinačkom Domu kulture, završeni su ovogodišnji Književni susreti u čast pesnikinje Gordane Brajović. poreklom iz ovih krajeva.

Na Književnom konkursu „Gordana Brajović”, 23. po redu, pristiglo je 39 knjiga namenjenih najmlađima. Žiri u sastavu profesor dr Zorana Opačić zaposlena na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, Vladimir Andrić, istaknuti reditelj i pisac i prošlogodišnji laureat, pisac Rade Tanasijević za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima proglasili su zbirku pesama „Rođen kao zmaj – pesme dečje i nimalo naivne”, autora Dragana Hamovića. Ovu knjigu objavila je izdavačka kuća „Pčelica”.

Nagrađeni Hamović, obraćajući se prisutnima, kazao je da mu je drago što je deo jedne velike počasti i radosti, a u nastavku je govorio o radu pesnikinje čije ime nosi nagrada koja mu je uručena.

– Okuplja nas to sećanje na jednu pesnikinju velike senzibilnosti, treptaja i otvorenosti duha, Gordanu Brajović. Reči su poigravale pod njenim perom i svoj život, isto kao i daleku Indiju, učinila je bliskim i čudesnim u mislima. Verovala je da su deca velika kao pesme, a njene pesme bile su pesme jedne velike devojčice. A napisala je i ovo kao stvoreno za ovu priliku: ‘Ti budi moje vreme i ja ću se igrati vekovima’. Ovi susreti već blizu četvrt veka ostvaruju takvu zamisao. Neka se Gordana i dalje igra, na mnoga leta, u naraštajima koji dolaze – kazao je Dragan Hamović, laureat književne nagrade „Gordana Brajović”. 

Na današnjoj Svečanoj akademiji uručene su i nagrade i priznanja učenicima čiji su radovi nagrađeni. U više kategorija, osnovci iz 68 škola i srednjoškolci iz 20 škola poslali su oko 400 radova. Organizovan je i konkurs za najbolji školski časopis i 20 školskih redakcija iz cele Srbije odazvalo se ovom pozivu. Za najbolji školski časopis proglašen je „Vukov osnovac”, list Osnovne škole „Vuk Karadžić” iz Kikinde.

Od đaka iz aleksinačkih škola izdvojili su se Lazar Živadinović učenik trećeg razreda Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević” koji je osvojio prvo mesto za prozu, dok je učenica četvrtog razreda ove škole Danica Vasić dobila pohvalu za svoj rad. U ovoj kategoriji drugonagrađena je Jasna Kozica iz Medicinske škole u Užicu, a treći je Đorđe Đukić iz Srednje škole Koceljeva. Takmičarska tema za srednjoškolce je bila „Čovek dobre nade”.

Aleksinčani su imali svoje lidere i među osnovcima. U kategoriji osnovaca od petog do osmog razreda prvu nagradu za prozu dobio je učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Ljupče Nikolić” iz Aleksinca Milan Božilović. Druga je Teodora Mišić iz Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Knjaževcu, a treća nagrada je pripala Aleksandru Miloševiću iz Niša.

Učenik osmog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović – Zmaj” na Aleksinačkom Rudniku Vuk Milenković je drugonagrađeni za poeziju. U ovoj kategoriji prvonagrađena je Srna Marković iz Osnovne škole „Olga Milošević” u Smederevskoj Palanci, dok je treće mesto pripalo Teodori Mišić iz Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Knjaževcu. Tema za ove učenike je bila „Predeli sna”.
Osnovci do četvrtog razreda su pisali sastave na temu „Šta sanjaju deca”. U kategoriji poezije prvonagrađena je Lea Kosanović iz Osnovne škole „Miloš Crnjanski” u Novom Sadu, druga je Lenka Lilić iz Osnovne škole „Ljupče Španac” iz Bele Palanke i treća je Iva Ljubić iz Osnovne škole „Dušan Radović” u Boru.

U kategoriji proza prva nagrada je pripala Leni Davidović iz OŠ „Žarko Zrenjanin” u Kikindi, druga Teodori Tonić iz OŠ „20. oktobar” na Novom Beogradu i treća Jani Petrović, učenici OŠ „3. oktobar” u Boru.

Na inicijativu Organizacionog odbora ovog festivala, porodicama novinara Dušana Stojanovića, pesnika Dragana Kolundžije i profesorke Tanje Milenković, posthumno je dodeljeno priznanje za doprinos afirmaciji festivala.

 

 

Književna manifestacija Dani dečje poezije i stvaralaštva „Gordana Brajović” pokrenuta je na inicijativu i pod pokroviteljstvom dnevnog lista „Večernje novosti” u čast pesnikinje i novinarke ovog lista, poreklom iz aleksinačkog sela Subotinac Gordane Brajović. Poslednjih nekoliko godina pokrovitelj manifestacije je Opština Aleksinac, a organizator je i dalje Centar za kulturu i umetnost Aleksinac.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

5 × 2 =