Награђен Хамовићев „Рођен као змај”

Доделом признања и награда за најуспешније књижевне радове на данашњој свечаној академији, одржаној у алексиначком Дому културе, завршени су овогодишњи Књижевни сусрети у част песникиње Гордане Брајовић. пореклом из ових крајева.

На Књижевном конкурсу „Гордана Брајовић”, 23. по реду, пристигло је 39 књига намењених најмлађима. Жири у саставу професор др Зорана Опачић запослена на Учитељском факултету у Београду, Владимир Андрић, истакнути редитељ и писац и прошлогодишњи лауреат, писац Раде Танасијевић за најбољу књигу намењену деци и младима прогласили су збирку песама „Рођен као змај – песме дечје и нимало наивне”, аутора Драгана Хамовића. Ову књигу објавила је издавачка кућа „Пчелица”.

Награђени Хамовић, обраћајући се присутнима, казао је да му је драго што је део једне велике почасти и радости, а у наставку је говорио о раду песникиње чије име носи награда која му је уручена.

– Окупља нас то сећање на једну песникињу велике сензибилности, трептаја и отворености духа, Гордану Брајовић. Речи су поигравале под њеним пером и свој живот, исто као и далеку Индију, учинила је блиским и чудесним у мислима. Веровала је да су деца велика као песме, а њене песме биле су песме једне велике девојчице. А написала је и ово као створено за ову прилику: ‘Ти буди моје време и ја ћу се играти вековима’. Ови сусрети већ близу четврт века остварују такву замисао. Нека се Гордана и даље игра, на многа лета, у нараштајима који долазе – казао је Драган Хамовић, лауреат књижевне награде „Гордана Брајовић”. 

На данашњој Свечаној академији уручене су и награде и признања ученицима чији су радови награђени. У више категорија, основци из 68 школа и средњошколци из 20 школа послали су око 400 радова. Организован је и конкурс за најбољи школски часопис и 20 школских редакција из целе Србије одазвало се овом позиву. За најбољи школски часопис проглашен је „Вуков основац”, лист Основне школе „Вук Караџић” из Кикинде.

Од ђака из алексиначких школа издвојили су се Лазар Живадиновић ученик трећег разреда Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” који је освојио прво место за прозу, док је ученица четвртог разреда ове школе Даница Васић добила похвалу за свој рад. У овој категорији другонаграђена је Јасна Козица из Медицинске школе у Ужицу, а трећи је Ђорђе Ђукић из Средње школе Коцељева. Такмичарска тема за средњошколце је била „Човек добре наде”.

Алексинчани су имали своје лидере и међу основцима. У категорији основаца од петог до осмог разреда прву награду за прозу добио је ученик четвртог разреда Основне школе „Љупче Николић” из Алексинца Милан Божиловић. Друга је Теодора Мишић из Основне школе „Вук Караџић” у Књажевцу, а трећа награда је припала Александру Милошевићу из Ниша.

Ученик осмог разреда Основне школе „Јован Јовановић – Змај” на Алексиначком Руднику Вук Миленковић је другонаграђени за поезију. У овој категорији првонаграђена је Срна Марковић из Основне школе „Олга Милошевић” у Смедеревској Паланци, док је треће место припало Теодори Мишић из Основне школе „Вук Караџић” у Књажевцу. Тема за ове ученике је била „Предели сна”.
Основци до четвртог разреда су писали саставе на тему „Шта сањају деца”. У категорији поезије првонаграђена је Леа Косановић из Основне школе „Милош Црњански” у Новом Саду, друга је Ленка Лилић из Основне школе „Љупче Шпанац” из Беле Паланке и трећа је Ива Љубић из Основне школе „Душан Радовић” у Бору.

У категорији проза прва награда је припала Лени Давидовић из ОШ „Жарко Зрењанин” у Кикинди, друга Теодори Тонић из ОШ „20. октобар” на Новом Београду и трећа Јани Петровић, ученици ОШ „3. октобар” у Бору.

На иницијативу Организационог одбора овог фестивала, породицама новинара Душана Стојановића, песника Драгана Колунџије и професорке Тање Миленковић, постхумно је додељено признање за допринос афирмацији фестивала.

 

 

Књижевна манифестација Дани дечје поезије и стваралаштва „Гордана Брајовић” покренута је на иницијативу и под покровитељством дневног листа „Вечерње новости” у част песникиње и новинарке овог листа, пореклом из алексиначког села Суботинац Гордане Брајовић. Последњих неколико година покровитељ манифестације је Општина Алексинац, а организатор је и даље Центар за културу и уметност Алексинац.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − fourteen =