Награђен „Црни лептир” гредетинског писца

Алексиначка књижевна сцена од јесени биће богатија за још једног занимљивог аутора, пошто је за тада најављен његов књижевни првенац. Реч је о Милану Милојевићу из Гредетина и збирци хорор прича под називом „Црни лептир”, која је освојила прву награду „Златни храст” на овогодишњем конкурсу за најбољу књигу кратких прича Издавачке агенције „Нова поетика”.

У конкуренцији од 66 приспелих рукописа, Милојевићеве приче су најпре ушле у ужи избор, 19 радова, и на крају добиле највеће поверење стручног жирија, и победничку награду, штампање књиге уз одређени број добијених примерака.

Образлажући нагрдау, организатор конкурса, београдска Издавачка агенција „Нова поетика” навела да је збирка „Црни лептир” освојила велику пажњу чланова жирија неусиљеношћу приповедања, списатељским даром и вештином стварања филмски живих слика и призора, у свакој причи, што се оно каже, као да је стварно било.

Уз поменуто, стоји даље у објави, Милан Милојевић вешто читаоцу приближава и дух народних митова и предања свог краја језиком и стилом народским, а стилски и језички веома дотераним, што је веома значајно у садашњем времену, у коме се свака врста фолклора, све чешће, негује на погрешан, турбо-фолк, популистички и јефтин начин. У Милановим причама је присутан и гег, хумор, некада и ововременски сарказам, што ову књигу чини динамичнијом, богатијом и ближом читаоцима којима хорор-жанр и није ближе опредељење.

Ова скромна награда за још скромнијег аутора, по многима, па и стручног жирија је само подстрек да Милојевић настави са писањем оваквих прича. Према неким нашим сазнањима и личним читањима, оправдана је претпоставка да ће књига бити читана и да ће изазвати пажњу јавности. Међутим, најбоље је да се сачека јесен и појава књиге за коју је насловну страну израдио Милан Симић из Новог Сада. Збирка је обогаћена и илустрацијама Марије Илић из Ниша, за сваку причу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + five =