Награде локалним медијским радницима за 2022. годину

Удружење грађана „ДАРСˮ Алексинац, које се поред осталог бави и унапређењем информисања и овдашњи Клуб новинара УНС-а су објавили имена медијских радника који су награђени за свој допринос у локалном информисању.

Признање „Алексиначко пероˮ установљено прошле године додељено је колегама Власти Н. Ценићу и Милану Влајићу новинарима у медијима чији су оснивачи алексиначки „Ал пресˮ д.о.о. и „Агро-прессˮ д.о.о. – Гредетин.

Власта Ценић је аутор или коаутор многих радио емисија које су допринеле подизању стандарда радио израза, нарочито код тематских серијала и код драмског програма. Он је допринео да Радио Алексинац са својом продукцијом, а самим тим и алексиначко новинарство, буде препознатљиво и на републичком нивоу.

Милан Влајић је као медијски радник у алексиначком новинарству присутан од 2009. године, радећи у разним медијима обављајући упоредо новинарске, продукцијске и техничке послове. У том свакодневном напорном послу који је некада био и у ванредним околностима, поплаве и епидемија, Влајић је исказао висок професионализам и пожртвованост коју ова професија изискује. Његово стваралаштво још увек није достигло свој максимални ниво и пун потенцијал, али сигурно да је његов досадашњи рад допринео развоју локалног новинарства. Влајић је учесник у друштвеном животу локалне средине.

Захвалница за остварене резултате додељена је Гордани Гојковић из РТВ „Босфорусˮ. Гордана Гојковић, иако јој новинарство није било главно животно опредељење, у тренутку када се почела бавити овом професијом показала је велику посвећеност. Нарочито у очувању локалног медија. Запажене домете је остварила у извештавању о културним догађајима. Својом одмереношћу и посвећеношћу култури дала је једну димензију медијским садржајима који можда нису врх новинарства, али су особни и на најбољи начин представљају аутора као личност која разуме културна дешавања и аутора коме је стало да објективо представи културни живот наше средине.

Захвалницом је награђен рад колеге Стефана Живковића за постигнуте резултате у медијском раду, али и за друштвено ангажовање у локалној заједници. Осим што прати многе догађаје и помаже институцијама да реализују своје програме и пројекте, Живковић је активан и као учесник дешавања која организује овдашњи фото-клуб. Тако презентује професију новинара-сарадника и фото-репортера на најбољи начин.

Ово признање, Захвалница, додељено је и Кристијану Ђорђевићу, медијском раднику из Сокобање за промовисање медија за које ради у локалним срединама. Пожртвованим радом у сокобањским медијима који раде у оквиру алексиначког „Ал пресˮ д.о.о. и праћење локалних догађаја као сниматеља, монтажера и фото-репортера, а понекада и као новинара, Ђорђевић је стекао поштовање преданог медијског радника не само од институција и њихових представника, већ и од тамошње јавности.

Захвалница за остварене резултате у грађанском новинарству припала је Саши Гидри Марковићу из редакције “Алексинац.нет”. Грађанско новинарство је савремена тековина нашег доба. Можда оно није испунило поједина наша очекивања, али је његов утицај на публику евидентан. Такође, и забава је важан сегмент медијских садржаја који се презентује. Марковић је успео својом посвећеношћу и ентузијазмом да на друштвеним мрежама презентује медијске садржаје који су често и забавни, али и ефективно промовишу великом броју посетилаца интернета културне и друге догађаје у нашој локалној заједници.

Жири је доделио Захвалницу и Александри Николић за допринос у унапређењу пи-ар служе локалне самоуправе. Александра је озбиљно приступила повереном задатку и својом спремношћу да учи и посвећености послу допринела је да објаве на званичној фејсбук страници и интернет страници општине Алексинац буду све квалитетније и употребљивије за медијске садржаје које припремају локални медији. Било као вест или полазна тачка за истраживање теме. Евидентан је њен напредак после сваке обуке или радионице које су посвећене унапређењу вештина људи који се баве овим послом.

Ово су била образложења жирија у саставу: Нинослав Миљковић, дугогодишњи професионални новинар у неколико локалних, републичких и савезних гласила, Мића Милојевић, дугогодишњи сарадник у локалним и регионалним медијима и Милош Паовић, некадашњи новинар ЈП „Реч радникаˮ и садашњи активнои учесник у друштвеном животу ових локалних средина.

Признања добитницима биће додељена у јануару, када буде презентација  остварења локалних кућа, у виду сајма медија.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − ten =