Награда за чувени ражањски производ

Општина Ражањ постаје препознатљива по једном традиционалном предмету који је почео да добија и признања на манифестацијама. Туристичка организација града Лесковца је успела, упркос ситуацији са вирусом корона, да организује 13. Изложбу сувенира и туристичких публикација „Лесковац 2020”, али овог пута онлајн. Иако у измењеном формату, без присуства учесника, награде су додељене у једанаест категорија, а односе се на сувенире и пропагандне материјале са којима Туристичка организација на најбољи начин представља своју туристичку дестинацију.

Поред више туристичких организација из Србије, на овој изложби учешће је узела и Туристичка организација општине Ражањ. Пут Лесковца је из Ражња отишла црепуља коју је израдила недавно основана женска Пољопривредно социјална задруга „Ражањке”.

Према мишљењу тамошњег жирија, ражањска црепуља је заузела друго место у категорији употребни предмет, одмах иза сета употребних предмета Туристичке организације Сокобања.

 

Да се ради о веома корисном предмету, не само у естетском, већ и у практичном смислу потврдила нам је и директорка ТО општине Ражањ. Ова црепуља пречника 30 центиметара је израђена од врло квалитетног материјала локалног порекла, у коме осим што се може припремати храна на традиционалан начин има и савремену примену у урбаним домаћинствима где преовладавају модерни уређаји. Наравно овај облик црепуље може да служи и само као сувенир који ће оплемењивати простор.

− Иначе, та црепуља је израђена у универзалној величини како би се користила у овим модерним условима. Значи, може да се користи у електричној рерни, али смо је ми кроз тај пројекат лепо и упаковали. Нашим потрошачима смо на паковању објаснили о чему се ради, да је то наше национално културно наслеђе. Наравно, понудили смо и упутство како се користи, а и неки занимљив рецепт како би спремили укусно јело или пециво − објашњава Милена Јанковић, директорка Туристичке организације општине Ражањ.

 

Да је ражањска Туристичка организација повукла прави потез са црепуљом сведочи константно пристизање порука преко друштвених мрежа у којима се људи интересују за куповину црепуља различитих величина, са сачем или без. Радници ове организације поруке прослеђују црепуљарима, сада већ и задрузи која их израђује. Они без икаквих проблема, у новом сигурном паковању, шаљу поштом црепуље.

Није реткост да Туристичкој организацији општине Ражањ стигну и повратне информације задовољних муштерија у којима им јављају да су задовољни како им је јело или пециво успело и наравно, тврде да има другачији укус.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =