Награда припала најмлађој учесници

На овогодишњем скупу „Михољски сусрети села” општине Ражањ, на платоу испред Дома културе у Витошевцу, били су постављени штандови са домаћом храном и локалним прерађевинама, на којима су удружења и појединци излагали своје производе.  Богатство штандова, поред којих су се налазиле и учеснице обучене у традиционалне ношње, привукли су пажњу посетилаца.

Посебно се издваја штанд крај кога је стајала најмлађа учесница Катарина Стојадиновић из села Црни Као. Осим публике, њену декорацију урађену уз помоћ мајке, приметио је и жири, који је доделио прво место у категорији „Домаћа радиност”.

 У разговору за наш медиј, Катарина каже да представља свој крај, Црни Као и да је на то веома поносна. На њеном штанду нашле су се разне, шарене декорације али, ипак, не сме да се занемари ни њено кулинарско умеће. Посетиоци дегустатори нису могли да одлуче да ли су укусније сарме у виновој лози или домаћи, мекани колачи са орасима. Поред ових специјалитета, љубитељи домаће хране имали су прилике да пробају кнедле са шљивама, домаће кисело млеко и домаћи сир.

– Волимо да спремамо све. Ништа вештачки, домаћи сир, орах, поврће, воће. Све домаће ствари. Нешто што је привукло пажњу су пуњене папричице са сиром, натопљене у уљу – објашњава Катарина.

Када је у питању декорација штанда, посебно је био интересантан и кивано краставац, који је, како смо сазнали од њене маме успешно родио ове године.

Катарина је почела да се бави активним неговањем традиције релативно скоро, а у томе јој помажу мајка и сестра. Она има двадесет година, а већ успешно сама припрема разноврсна домаћа јела, што освојени пехар и доказује.

Ова двадесетогодишња девојка негује традицију одласком на овакве манифестације, и доказује да љубав према пореклу и домаћој кухињи може да се појави од малих ногу. Поред тога што је успешан студент, све ово ради с љубављу и уживањем, па није чудо што су њена излагања прилично запажена.

– Волела бих да наставимо мајка, сестра и ја да се бавимо тим старинским обичајима, да идемо на што више манифестација и наставимо ту традицију – објашњава најмлађа учесница за штандом.

Њена скромност и љупкост само показују да српско село још увек није изгубило своју честитост, која се огледа баш у оваквим чуварима традиције.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =