Nadmudrivanje sa Turskom (III)

Međunarodni telegrafski saobraćaj preko Srbije nije se mogao obavljati ako se ne izgradi kompletna telegrafska linija od Evrope do Indije. Na toj relaciji nedostajao je deo od Aleksinca do Carigrada. Zbog troškova koje je iziskivala gradnja linije preko planinskih predela u istočnom delu Bugarske, Turska je otpočela postavljanje linije preko ravničarskih krajeva, prema Vlaškoj. I srpska i austrijska vlada su ukazivale na prednosti kraćeg puta, a time i brži telegrafski tranzit, preko Srbije. Na kraju je prevagnula ponuda srpske vlade da Turskoj carevini da zajam za izgradnju telegrafske linije od Aleksnca do Jedrena. Troškovi izgradnje su procenjeni na pet miliona groša, te je Turskoj u avgustu 1856. godine dat toliki beskamatni kredit na pet godina. Linija je izgrađena u toku sledećeg leta i veza između Aleksnca i Carigrada je uspostavljena 16. oktobra 1857. godne.

Prva telegrafska linija u Srbiji
Prva telegrafska linija u Srbiji

Nikola Prendić, sin čuvenog tatarina Riste Prendića, rukovoditelj telegrafa u Aleksincu, dobio je 1875. godine zadatak da stupi u kontakt sa telegrafistima u Turskoj telegrafskoj stanici u Nišu i da ih ubedi da sarađuju sa srpskom vojskom.

Nikola se prerušio u krojača narodnog odela i ušao u niški telegraf nudeći odela od sukna. Dospeo je do rukovoditelja Aranđela Vahrama
i onda je njemu objasnio ko je i zašto je došao. Pošto su i Jermeni u Turskom carstvu živeli u teškim uslovima, Vahram pristane da pomogne bratskom pravoslavnom narodu. Angažovao je i telegrafistu Petra Šahina, te oni počnu da svake noći u Aleksinac otpravljaju turske poverljive vojne depeše. Krajem 1875. godine oni osećaju da su primećeni i prebegnu iz Niša u Aleksinac. Ostali su u Srbiji i kao vrsni telegrafisti služili su u Beogradu i Nišu. Kada je otvorena Poštansko-telegrafska škola 1888. Šahin je bio nastavnik u toj školi.

aleksinac3Objavljen medijski sadražaj je deo projekta „Prošlost za pamćenje-biznis za sadašnjost“, koji je sufinansiran putem konkursa od strane Opštine Aleksinac. Sadržaji izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 15 =